Kohti parempaa unta

​Kaikilla meistä on jossain kohtaa elämässämme nukkumisvaikeuksia. Unettomuuden hoidossa keskeistä on unirytmistä huolehtiminen, terveelliset elämäntavat ja sopivat nukkumisolosuhteet.

Hyvän unen resepti

Uneen ja nukahtamiseen voi itse vaikuttaa monella tapaa. Univaikeuksista kärsivälle on tärkeää herätä aamuisin säännöllisesti samaan aikaan, vaikka yöuni olisi jäänyt lyhyeksi. Nukkuminen aamulla myöhään vaikeuttaa seuraavan illan nukahtamista ja voi aiheuttaa nukkumisvaikeuksien noidankehän. Nukkumistilalla on vaikutusta mielen rauhoittumiseen. Sopivan viileä ja pimeä makuuhuone auttaa nukahtamaan parhaiten.

Rauhoittavat iltarutiinit

Iltarutiinit rentouttavat ja valmistavat elimistömme lepoon. Illan tekeminen saa olla rauhallista ja tylsää. Mieltä ja kehoa kiihdyttäviä asioita on hyvä välttää. Kevyt liikunta, kuten iltakävely tai venyttely, voi auttaa nukkumisessa, kun taas kovatehoinen liikunta voi aktivoida​ liikaa elimistöä ja siten vaikeuttaa nukahtamista.

Myös ruoalla ja juomalla on merkittävä vaikutus uneen ja vireystilaan. Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi helpottaa nukahtamista. Sen sijaan raskasta ateriaa tulisi välttää lähellä nukkumaanmenoa. Omat alkoholitottumukset on myös syytä tarkistaa. Alkoholi heikentää unen laatua ja säännöllinen alkoholin käyttö muuttaa unta katkonaisemmaksi. Kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöä ja tupakointia on hyvä välttää 4–5 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Huoli unettomuudesta voi pahentaa unettomuuden kierrettä. Silloin on tärkeää pyrkiä hyväksymään tilanne sellaisena kuin se on. Tähän apuna voi olla miettiä jokin itselle parhaiten toimiva mielikuva-, rentoutus- tai hengitysharjoitus, johon tietää voivansa turvautua unettomina hetkinä.

Edellinen sivuSeuraava sivu

uni; hyvinvointi; terveys; painonhallinta; painonhallintatalo; paino; laihdutus; laihduttaminen

Päivitetty  13.5.2020