Kohti parempaa unta

Jokaisella meistä on nukkumisvaikeuksia jossain kohtaa elämäämme. Unettomuuden hoidossa keskeisiä ovat unirytmistä huolehtiminen, terveelliset elämäntavat ja sopivat nukkumisolosuhteet.

Hyvän unen resepti

Uneen ja nukahtamiseen voi itse vaikuttaa monella tavalla. Univaikeuksista kärsivän on tärkeää herätä aamuisin säännöllisesti samaan aikaan, vaikka yöuni olisi jäänyt lyhyeksi. Aamulla myöhään nukkuminen voi vaikeuttaa nukahtamista illalla ja aiheuttaa näin nukkumisvaikeuksien noidankehän. Myös nukkumisympäristöllä on vaikutusta mielen rauhoittumiseen. Sopivan viileä ja pimeä makuuhuone auttaa nukahtamaan parhaiten.

Rauhoittavat iltarutiinit

Iltarutiinit rentouttavat ja valmistavat elimistömme lepoon. Illan tekemiset saavat olla rauhallisia ja tylsiä. Mieltä ja kehoa kiihdyttäviä asioita on hyvä välttää. Kevyt liikunta, kuten iltakävely tai venyttely, voi auttaa nukahtamisessa, kun taas kovatehoinen liikunta voi aktivoida elimistöä liikaa ja siten vaikeuttaa nukahtamista.

Ruoalla ja juomalla on merkittävä vaikutus uneen ja vireystilaan. Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi helpottaa nukahtamista. Sen sijaan raskasta ateriaa tulisi välttää lähellä nukkumaanmenoa. Omat alkoholitottumukset on myös syytä tarkistaa. Alkoholi heikentää unen laatua, ja säännöllinen alkoholinkäyttö tekee unesta katkonaisempaa. Kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöä ja tupakointia on hyvä välttää 4–5 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Unettomuuteen liittyvä huoli voi pahentaa unettomuuden kierrettä. Jos näin käy, on tärkeää, että pyrkii hyväksymään tilanteen sellaisena kuin se on. Yksi apukeino on miettiä valmiiksi itselle parhaiten toimiva mielikuva-, rentoutus- tai hengitysharjoitus, johon voi turvautua unettomina hetkinä.

Edellinen sivu Seuraava sivu
uni; hyvinvointi; terveys; painonhallinta; painonhallintatalo; paino; laihdutus; laihduttaminen

Kyllä

Päivitetty  13.5.2020