Riittävästi proteiinia

Proteiinilla on tärkeä rooli painonhallinnassa. Proteiinipitoinen ruoka auttaa pysymään kylläisenä, ja laihduttaessa se ehkäisee lihaskatoa.

Huolehdi proteiinin saannista

Useimmille laihduttajille riittävä proteiinimäärä on 80-120 grammaa päivässä. Proteiinin tarve vaihtelee painon mukaan. Tarpeeseen vaikuttaa myös se, laihtuuko vai pysyykö paino tasaisena. Laihdutettaessa proteiinia tarvitaan lihaskadon ehkäisemiseen. Alle 100 kiloa painavalle laihduttajalle karkea muistisääntö on yksi gramma proteiinia jokaista kehon painokiloa kohden. Esimerkiksi 90 kiloa painavalle tavoitteena on 90 grammaa proteiinia päivässä. Jos painoa on enemmän, myös proteiinin tarve kasvaa. 

Proteiinia saat:

  • lihasta, kalasta, kanasta ja kananmunasta
  • maidosta, juustosta ja muista maitotuotteista
  • herneistä, pavuista, linsseistä ja soijasta
  • kasviproteiinivalmisteista
  • pähkinöistä ja siemenistä
  • täysjyväviljasta.
Proteiinia on hyvä saada lähes joka aterialla aamiaisesta iltapalaan.

Saat riittävästi proteiinia, kun toteutat lautasmallia ja nautit proteiinipitoisia elintarvikkeita useimmilla aterioilla aina aamiaisesta iltapalaan. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan valtimotauteihin sairastuneilla kananmunan keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 keltuaiseen viikossa.

Edellinen sivu Seuraava sivu
laihduttaminen; painonhallinta; painonhallintatalo; proteiini; ruokavalio; laihdutus

Päivitetty  14.7.2020