Joustava ruokavalio tukee painonhallintaa

Painonhallitsijan ei kannata jakaa ruokia kiellettyihin ja sallittuihin. Kun arjen päivittäiset valinnat ovat kunnossa, voi herkutellakin hyvällä omallatunnolla.

​​

Kohti joustavampaa syömistapaa

Joustavaa syömistä on syödä yksittäisellä aterialla laadukkaasti ja sen verran kuin tuntuu sopivalta. Syömisen jälkeen kuuluu olla kylläinen olo niin, että nälkä pysyy poissa 3−5 tunnin ajan.

Monet asiat vaikuttavat siihen, kuinka paljon syöt kerralla. Jo ruokaa laittaessa tai ruokapöytään istuessa herkistyt ruuan näkemiselle ja tuoksulle. Syömisen määrään vaikuttavat ruuan ulkonäkö, rakenne, maku ja haju sekä syömiseen liittyvät aiemmat kokemukset ja uskomukset. Jos pelkäät syöväsi liikaa, niin todennäköisesti käy.

Rauhallinen syömistilanne, syömiseen keskittyminen ja huolellinen pureskelu helpottavat kylläisyyden tunteen tunnistamista. Rajoitukset ja kiellot puolestaan pitävät yllä liian vähäistä syömistä. Tällöin ruokaan liittyvät ajatukset ja mieliteot usein vain lisääntyvät.

Liian tiukka ruokavalion kontrolloiminen ja ehdottomuus voivat johtaa lopulta hallitsemattomaan syömiseen ja esimerkiksi rajoitetun herkun ahmimiseen. Siksi sopiva herkuttelu kuuluu myös painostaan huolehtivan elämään. Jollekin sopiva herkuttelun määrä on kerran viikossa, toiselle voi sopia pieni herkkuhetki useamman kerran viikossa.

Joustava suhde syömiseen vaatii hieman opettelua. Tärkeintä on huolehtia ennen kaikkea säännöllisestä, monipuolisesta ja riittävästä syömisestä ja opetella syömään kaikkea kohtuudella.

Terveellisten aterioiden valmistamisesta on tullut minulle elämäntapa. Kaikista eniten minua on auttanut ajatus siitä, että ei ole maailmanloppu, jos joskus herkuttelen.

Tietolähde

Borg, P. Kirjassa: Lihavuus. Duodecim, 2015

  • Syömistottumukset, s. 128-144.
  • Ruokavalinnat, s. 145-160.

Päivitetty  14.7.2020

Kyllä