Uni ei tule

Eikö uni tule silmään? Onko kehosi tai mielesi rauhaton? Tässä parhaat itsehoitovinkit nukkumisvaikeuksiin.

Kaikilla meistä on jossain kohtaa elämässämme nukkumisvaikeuksia, joten et ole yksin valvomassa tälläkään hetkellä. Erilaiset huolet ja kivut voivat valvottaa, mutta tällaisten elämänvaiheiden jälkeen tulee usein myös enemmän unta sisältäviä elämänvaiheita.

Unen määrä ja laatu muuttuvat iän ja hormonitoiminnan muutosten myötä. Moni muukin siis herää aamuyöllä nukahtaakseen sitten taas uudestaan.

Eihän se ole mukavaa valvoa. Mieltä voi rauhoittaa tieto, että vähemmänkin nukkuneena selviämme silti seuraavasta päivästä.

Uni tulee kun on tullakseen. Ja huonounisten öiden jälkeen nukuttaa usein sitäkin paremmin.

Jos nukut yhdessä lähimmäisesi kanssa, kerro hänellekin mikä auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni. Voit siis rauhassa nousta hetkeksi ylös ja rauhoittua, kun hänkin tietää sinun voivan kuitenkin hyvin.

Painonhallintatalon uni-osiosta löydät lisää hyödyllistä tietoa unen omahoidosta.

Jos uni ei tule, voit kokeilla näitä vinkkejä:

Vinkki 1. Kirjoita ajatuksia ylös

Kirjoita sinua vaivaavia ajatuksia ylös. Päätä palata näihin ajatuksiin vasta seuraavana päivänä. Ajatukset odottavat muistikirjassasi.

Vinkki 2. Kuvittele mieliasioita

Kuvittele jotakin mukavaa tekemistä, mielimaisemaa tai mukavia tapahtumia. Anna mielikuvien rentouttaa tai rauhoittaa sinua.

Tee etukäteen luontokuvista kansio tai kirjanen ja katsele niitä rauhallisesti. Kuvittele istuvasi kuvien maisemissa.

Vinkki 3. Rauhoita mieli hitailla teoilla

Nouse ylös, kävele hitaasti ja rennosti juomaan lasi vettä, teetä tai maitoa. Kun kävelet takaisin vuoteeseen, mieti miten mukava vuode on, miten hyvältä tuntuu käydä levolle ja käpertyä peiton alle.

Kuuntele hetken aikaa sinua rauhoittavaa mielimusiikkiasi. Anna ajatusten liikkua musiikin mukana, pois tästä yön hetkestä.

Lue hetken aikaa mieltä rauhoittavaa kirjaa tai lehteä. Jos pidät sudokuista tai sanaristikoista, tee sellainen rauhalliseen tahtiin.

Vinkki 4. Kokeile hengitysharjoitusta

Hengitysharjoitus on tehokas tapa lievittää stressiä ja edistää rauhallista oloa. Kokeile Mielenterveystalon hengitysharjoitusta.

Jos unettomuus kestää yli kaksi viikkoa ja alkaa vaikuttamaan jaksamiseesi, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Edellinen sivuOsion alkuun

laihduttaminen; uni; terveys; painonhallinta; laihdutus; painonhallintatalo; hyvinvointi; mielentaidot; harjoitus

Päivitetty  13.2.2020