5.1 Valinnat lautasella: Hyvinvointia vuorovaikutuksesta

Sosiaalinen rooli ja vuorovaikutustilanteet ruokailutilanteissa voivat vaikuttaa syödyn ruoan määrään ja laatuun.

​Se, kenen kanssa syömme ja missä tilanteessa, voi vaikuttaa syömiseemme suuntaan ja toiseen. Tiedetään, että esimerkiksi pitkissä illanistujaisissa ja illallisilla syömme usein enemmän. Sen sijaan lounaspalavereissa syödyn ruoan määrä jää monesti vähäisemmäksi.

Lapsena opitut tavat voivat vaikuttaa ajatuksiin ja valintoihin vielä aikuisiällä.

Usein emme edes tiedosta näiden tekijöiden vaikutusta syömiseemme. Omien valintojen havainnointi voi auttaa sinua tulemaan tietoiseksi siitä, ovatko ruokavalinnat aidosti sinun itsesi tekemiä vai voiko niihin liittyä ympäristön vaikutusta.

Pohdi:

Miten ruokaympäristö, ruokailutilanteet ja seura ovat vaikuttaneet ruokavalintoihisi tai syödyn ruoan määrään?

Miten voisit vaikuttaa syömisvalintojasi ohjaileviin tilanteisiin tai tekijöihin?

Edellinen sivu Seuraava sivu
hyvinvointi; terveys; painonhallinta; motivaatio; painonhallintatalo; muutos; ylipaino; itsehoito; harjoitus; syöminen

Päivitetty  10.11.2020