Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa oivaltamaan uusia asioita omasta syömisestä.

Ruokapäiväkirjaa pitämällä voi saada tietoa omasta ateriarytmistä, aterioiden koosta, eri ruoka-aineiden käytöstä sekä syömisen ajoittumisesta. Ruokapäiväkirja voi tuoda apua oman syömisen suunnitteluun. Kaikille ruokapäiväkirjan pitäminen ei välttämättä tunnu hyvältä eikä se ole välttämätöntä painonpudotuksessa onnistumiselle.

Miten ruokapäiväkirjaa pidetään?

Ruokapäiväkirjan pitoon on olemassa monia tapoja. Erilaisilla puhelimeen asennettavilla sovelluksilla voi seurata omia syömistottumuksia. Ruokapäiväkirjaa voi pitää myös perinteisesti paperille tai esimerkiksi kuvaamalla omia aterioita.

Ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää vähintään kolmen päivän ajan. Yksi päivistä on hyvä olla viikonlopun päivä. Tällöin on mahdollista saada kuva sekä arki- että viikonloppusyömisestä. Ruokapäiväkirjaan merkataan ylös kaikki syöty ja juotu ruoka ja juoma. Päiväkirjaan kannattaa merkata myös syömisen ja juomisen kellonaika. Mitä rehellisemmin ruokapäiväkirjaa täyttää, sitä paremman kuvan omasta syömisestään saa.

Ruokapäiväkirjasta kannattaa tarkkailla ainakin seuraavia asioita:

  • Millainen on ateriarytmisi? Venyykö ateriaväli jossain kohti päivää liian pitkäksi?
  • Mihin aikaan päivästä syömisesi painottuu? Syötkö enemmän aamu- vai iltapainotteisesti?
  • Minkä kokoisia ateriasi ovat? Syötkö paljon pieniä vai harvoin isoja aterioita?
  • Kuinka monella ateriallasi on kasviksia? Saatko kasviksia, hedelmiä ja marjoja suosituksen mukaan?
  • Sisältyykö päivääsi useita välipaloja? Kuinka paljon sinun tulee naposteltua pitkin päivää?
  • Kuinka paljon herkkuja ruokavalioosi sisältyy? Milloin herkuttelet useimmin?

Edellinen sivuSeuraava sivu

laihduttaminen; painonhallinta; lihavuuden hoito; painonhallintatalo; elintapamuutos; ruokapäiväkirja; paino; itsehoito; laihdutus; ylipaino

Päivitetty  10.2.2020