Suhteissa

Ruokailutottumukset ovat syntyneet elämän varrella vuorovaikutustilanteissa. Miten voi oppia nauttimaan uudelleen yhdessä syömisestä ja uusista mauista?

Video: Millaisia yhteisiin ruokailuhetkiin liittyviä tottumuksia tai ajatuskulkuja sinä tunnistat? Tuottavatko ne kepposia vai oletko tietoinen, mikä valintojasi ohjaa?


"Äitini sanoi aina, että lautanen on syötävä tyhjäksi. Tiedän, että nyt aikuisena minun ei aina kannattaisi niin kuitenkaan aina toimia. Syyllisyyden tunne hipsii kuitenkin mieleen, kun jotenkin luimistellen vien ylimääräisen ruuan roskakoriin. Sanon silloin mielessäni, että valitsen ennemmin terveyden kuin syyllisyyden."​

Lähes kaikki omassa mielessä seikkailevat ajatukset, uskomukset ja odotukset ovat syntyneet vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa.

Lapsuuskodin tottumukset saattavat vaikuttaa edelleen uskomuksissa ja ajatuksissa. Nuoruudessa omaksutut itsenäistymiseen liittyvät tavat voivat heijastella aikuisenkin ravitsemusvalinnoissa.​

Näin vot oppia nauttimaan uudelleen yhdessä syömisestä ja uusista mauista:

Harjoitus 1: Makusurffaus

Video: Tunnistatko itsesi videon tarinasta?

Tutut ja turvalliset maut voivat vakiintua tottumuksiksi, jotka rytmittävät arkea ja ruokailuhetkiä. Tuoksut, värit ja ruuan ulkonäkö ovat osa ruokailukokemusta, joten jo pelkän mieliruuan näkeminen herättelee makunystyröitä.

Kautta aikojen ihmiselle on ollut luontaista suhtautua uusiin ruokiin varovaisesti ja epäilevästi. Nuuskimalla ja maistelemalla varovasti on selvitetty, onko kyseessä syötävä vai syötäväksi kelpaamaton ainesosa.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot hehkuvat väriloistossa. Eri maanosien eksoottiset hedelmät ja monenlaiset uudet juurekset on tuotu kauppojen valikoimiin. Terveelliselle ja kevyelle iltapalatarjottimelle saisi näistä vaihtelua - jopa juhlan tuntua!

Kannattaisiko kokeilla yhdessä ja astua makuseikkailuun?

  • Miten sinä kokeilet ja testaat uusia makuja – vaikkapa kasviksia tai mausteita?
  • Mistä saat selville, miten käytät uusia hedelmiä ja kasviksia tai miltä ne maistuvat?

​Harjoitus 2: Hyvinvointia vuorovaikutuksesta

Lähtökohtaisesti jokainen ihminen on yhtä arvokas ja sellaisena ainutlaatuinen.

Jokaisessa kohtaamisessa vaikutamme toisiin ja vaikutamme myös itse. Kuulemme uusia asioita ja huomaamme eri näkök​ulmia.

Toinen ihminen voi auttaa sinua huomaamaan tai ymmärtämään asioita uudella tavalla.

Pohdi:

  1. Miten arvostat toista ihmistä ja miten tämä arvostamisen tapa liittyy sinulle tärkeisiin asioihin?

  2. Mikä tässä toisessa ihmisessä on sinulle ainutlaatuista, kiinnostavaa tai erilaista

  3. Tutkiskele, mikä on tämän toisen ihmisen sellainen vahvuus, jota et itsessäsi tunnista?

  4. Mieti, millä tavoin olette yhdessä enemmän kuin yksin. Mitä voisit oppia tältä toiselta ihmiseltä? Mitä sinä voit antaa hänelle?

  5. Mitä ja miten kysyisit toiselta? Mikä hänelle on tärkeää?

  6. Mitä uutta voit ymmärtää tämän suhteen ja vuorovaikutuksen kautta?​​​


A​lkuunSeuraava osio​​
hyvinvointi; terveys; perhe; ystävät; ihmissuhteet; painonhallinta

Päivitetty  15.8.2018 13.11