Tiesitkö, että pitkäaikaisessa painonhallinnassa onnistuvat ne, jotka ovat omaksuneet joustavia syömisen tapoja?
Ihmisille
on luontaista mieltymys makeaan tai rasvaiseen. Suunnittelemalla ja ennakoimalla voit vaikuttaa mielitekojesi vahvuuteen.
Voit harjoitella omien ajatusten ja tunteiden tunnistamista sekä suhtautumista asioihin, joihin et voi vaikuttaa.
Myös sanoilla ja omalla ajattelulla ohjaat huomiotasi joustavampaan suuntaan.
Ei kannata sanoa itselle: " En syö koskaan makeisia", vaan esimerkiksi " Syön makeisia kerran viikossa". Jonkin asian ehdoton kieltäminen itseltä tuo asian helpommin ja useammin mieleen kuin joustava suhtautuminen.
Suhtaudu siis haasteisiin ja uhkiin hyväksyvästi. Eteesi tulee aina tiukkoja hetkiä, jolloin hyvinvointitottumukset saavat lisää harjoitusta.
Harjoittele uudenlaista suhtautumista laihduttamiseen seuraavan harjoituksen avulla: Joustava suhtautuminen.pdf
Huomaatko joskus, että et muista mitä söit tai lautanen onkin yhtäkkiä tyhjentynyt?
Ei-tietoinen syöminen vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen. Vaikka olisit syönyt paljon kerralla, kylläisyyden tunne tulee myöhemmin. Siksi saatat ottaa lisää ruokaa, vaikka annos olisi riittänyt.
Tietoisen syömisen oppiminen helpottaa painonhallintaa. Tietoinen syöminen tarkoittaa sitä, että keskitymme ateriaan tai syömiseen.
Kokeile tätä harjoitusta viikon ajan vähintään kerran päivässä ja eri aterioiden yhteydessä:
Keskity tuoksuttelemaan ja katselemaan ruokaa, mitä otat tai asettelet lautasellesi. Mitä värejä huomaat, millaisia tuoksuja, mistä ruoka on peräisin? Miten asettelet ruuan lautasellesi?
Rauhoitu aterioimiseen. Valitse jokainen haarukallinen tai lusikallinen, vie se suuhusi korostetun rauhallisesti. Tunnustele suussa ruuan koostumusta ja makuja. Pidä hetki taukoa nielaisun jälkeen ennen kuin valitset seuraavan annospalan
Mieti hetki aterian jälkeen, mitä koit, tunsit ja millaisia ajatuksia jäi mieleesi?
Jatka tietoisen syömisen harjoittelua säännöllisesti.