Harjoitus 2. Punnitse uskomuksesi

Elämän aikana olet kokenut monenlaisia tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet käsitykseesi itsestäsi. On asioita, joihin olet voinut vaikuttaa, ja asioita joihin et ole voinut vaikuttaa.

​Sinua on saatettu kutsua joksikin, ilman että sanoja on tarkoittanut sillä mitään pahaa. Joku on saattanut mainita vaikkapa: "Oletpa sinä pyöreä". Tällaisesta lauseesta voit johtaa mielessäsi käsityksen, kuten "Minä olen lihava ja huonompi kuin muut".

Minäkäsitykseen voivat vaikuttaa vertailut muihin ihmisiin, vaikkapa "Minä olen lihavampi kuin hän". Tätä sattumienkin kautta syntynyttä käsitystä saatat kantaa mukanasi: "Se hiljainen, Se lihava, Se parisuhteessa epäonnistuja, Se leppoisa tyyppi, Se järjestyksen ihminen, jne".

Olennaista ei oikeastaan ole se, onko jokin käsitys totta vai ei.

Olennaista on se, mikä vaikutus tällä minäkäsityksellä on siihen, mitä teemme.

Ajattele nyt jotakin uskomusta itsestäsi.

  1. Sano ensin itsellesi tuota uskomusta käyttäen: "Minulla on ajatus, että olen…".
    • Esimerkiksi: "Minulla on ajatus, että olen epäonnistunut."
  2. Havainnoi nyt itseäsi. Huomaa, ettet ole yhtä kuin ajatuksesi. Ajatus on vain sisäistä puhettasi. Päästä irti tuosta mielikuvasta tai ajatuksesta.
  3. Sano seuraavaksi itsellesi: "Huomaan, että ajattelen, että olen…". Tarkkaile huomaatko olevasi se, joka huomaa tämän asian.

Huomasitko muutoksia suhtautumisessasi uskomukseesi?

Mitä tunteita sinulla oli, kun "huomasit ajattelevasi, että olet x"? Oletko edelleen täysin vakuuttunut, että mielesi kertoma uskomus on täyttä totta?

Tee harjoitus uudestaan muutamana päivänä peräkkäin.

Edellinen sivuSeuraava sivu

painonhallinta; muutos; elintapamuutos; painonhallintatalo; ylipaino; minäkuva; itsehoito

Päivitetty  11.2.2020