Ajankohtainen

Voisiko vanha kunnon lautasmalli toimia sinulla?

Julkaistu 4.3.2024 7.00

Nykyään on tarjolla paljon erilaisia paastoja, ruokavalioita ja trendikkäitä dieettejä. Mitä, jos säännöllinen ruokailu ja lautasmalli olisikin se oma juttu?

​​​​​​

Suurimmalle osalle ateriarytmiin ja lautasmalliin liittyvät ohjeet ovat tuttuja jo peruskouluajoilta. Trendikkäiden dieettien, paastojen ja ruokavalioiden rinnalla ne saattavat vaikuttaa tylsiltä ja nuutuneilta. Moni onkin valmis kokeilemaan erilaisia dieettejä ja sietämään nälkää. Sen sijaan säännöllinen rytmitys ja lautasmalli saattavat herättää vastustusta. Mitä, jos niille antaisikin mahdollisuuden?

Monesti ajatellaan, että tarvitaan isoja tekoja ja vain vaikeat muutokset ovat vaikuttavia. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Isoja ja äkillisiä muutoksia harvoin jaksaa ylläpitää ja toistaa pitkällä aikavälillä, jolloin niillä ei olekaan enää isoa merkitystä. Ison muutoksen tuovat lopulta päivittäiset pienet valinnat, joiden tekemistä voi jatkaa pitkälläkin aikavälillä. Pienistä valinnoista voi muodostua pysyviä tapoja.

Mietityttävätkö viralliset suositukset, ateriarytmi ja lautasmalli?

Nykyisessä ruokavalioviidakossa on täysin ymmärrettävää, jos ravitsemussuositukset mietityttävät. Sosiaalisessa mediassa ja yleisessä keskustelussa on monenlaisia mielipiteitä, ajatuksia ja kokemuksia suuntaan, jos toiseen. Monilla saattaa olla ravitsemussuosituksista vahvojakin mielipiteitä, vaikka ei olisi koskaan syönyt niitä mukaillen. Tiedossa on, että painonpudotuksen ja painonhallinnan kannalta ei ole mitään yhtä ja ainoaa oikeaa ruokavaliota olemassa. Tärkeintä olisi, että syö riittävästi, monipuolisesti ja sellaisella tyylillä, jota voi noudattaa, vaikka läpi elämän.

Jos ruokavalio perustuu toistuviin rajoituksien ja lipsahdusten sykliin, on hyvä miettiä, onko sellainen itselle sopiva ruokavalio vai tuoko se mukanaan lähinnä stressiä, väsymystä ja painon jojoilua.

Moni on kokenut, että erilaisten dieettien jälkeen säännöllinen rytmi ja perusterveellinen syöminen, jossa ei tarvitse jaotella ruokia hyvään tai pahaan, on tuonut kokonaisvaltaista rauhaa ruokailun ympärille. Ravitsemussuosituksia ja muita ohjeita voi ja saa soveltaa myös itselle sopivaksi.

Antaisitko lautasmallille mahdollisuuden?

Jos tunnistaa, että itsellä on toistuvasti kova nälkä, voimakkaita mielitekoja, napostelua tai hallitsematonta syömistä, niin säännölliselle ateriarytmille ja lautasmallille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Joskus näläntunne voi olla myös sammuksissa. Usein se kuitenkin heräilee, kun jatkaa riittävän pitkään suht säännöllisen ruokailun parissa.

Usein rajoittavan ja vähäisen syömisen vastakohtana ilmenee hallitsematonta syömistä. Keho yleensä vaatii energiavajeen täytettäväksi ennemmin tai myöhemmin. Kyseessä on luonnollinen reaktio, joka ei liity tahdonvoimaan tai siihen, että olisi jotenkin epäonnistunut.

Jos ruokailu on tällä hetkellä epäsäännöllistä, niin omaa rytmiä voi rakentaa viikkoja ja jopa kuukausia, aivan kaikessa rauhassa, ateria kerrallaan.