Ajankohtainen

Uutta kohti - miten luoda uusia tapoja ja rutiineja?

Julkaistu 31.5.2023 12.45

Rutiinien avulla tavoitteet ovat usein helpommin saavutettavissa. Uuden rutiinin luominen vaatii kuitenkin paljon toistoja.

Rutiineilla on suuri merkitys esimerkiksi elintapamuutoksessa. Jos tavoitteena on pysyvä painonhallinta, on järkevää tehdä rutiineja, jotka tukevat omaa hyvinvointia pitkäkestoisesti. Uudet rutiinit auttavat toivotun muutoksen saavuttamisessa.

Mistä lähteä liikkeelle?

Ennen kuin lähdetään opettelemaan mitä tahansa uutta tapaa tai muutosta, on tärkeää pysähtyä sen äärelle, miksi tämän tavan luominen on itselle tärkeää. Miksi haluan panostaa tähän ja mikä saa minut jatkamaan niin pitkään, että rutiini ehtii muodostua?

Kun visio on sinulla kirkkaana mielessä, voit palauttaa sen mieleen etenkin silloin, kun kohtaat opettelemaasi rutiinia haastavia tai vaikeuttavia tilanteita. Uusia tapoja on siis aina hyvä rakentaa sillä ajatuksella, että se on itselle mielekästä, suhteellisen vaivatonta ja vie kohti haluttua muutosta.

Jatkoa ajatellen on myös tärkeää pohtia sitä, onko tämä rutiini sellainen, jota voin kuvitella toteuttavani vielä pidemmänkin ajan kuluttua. Mitä mahdollisia muita tavoitteita tämä rutiini tukee? Tarvitaan siis myös vähintään yksi rutiinia ylläpitävä motiivi.

Rutiinin muodostaminen vaatii toistoja

Uuden rutiinin muodostaminen vaatii paljon toistoja. Toisin sanoen kuluneella ajalla ei ole niin väliä, vaan toistoilla. Jos haluaisit lisätä esimerkiksi työmatkakävelyä, tulee sinun toistaa tätä toimintoa mahdollisimman paljon ja pitkään. Mitä enemmän saat toistoja, sitä vähemmän kyseinen asia vaatii tietoista ponnistelua ja sitä automaattisemmaksi tavaksi työmatkakävely muodostuu.

On myös hyvä muistaa, että rutiini ei ole tapa mistä ei koskaan poiketa vaan tapa, johon on helppo tauon jälkeen palata. Älä siis ole itsellesi liian ankara sen suhteen, jos opettelemasi rutiini jää hetkeksi tauolle. Pääasia on se, että sen äärelle palaa heti kun se on taas mahdollista.

Mitä jos asiat eivät mene kuten on suunnitellut?

Kaiken uuden opettelu kuluttaa energiaa. ja asiat eivät aina mene, kuten on suunnitellut. Kaikki muutos, hyväkin, tuo usein mukanaan myös tietynlaista ahdistusta. Sen voikin ajatella olevan sisäinen voima, joka vie eteenpäin ja joka kuuluu muutokseen.

Uusia asioita opetellessa kohdataan väkisinkin jossain vaiheessa haasteita. Jokaiselle tulee uutta opetellessa sivuaskelia ja joskus askelia taaksekin päin. Nämä kannattaa ottaa oppimiskokemuksina, jolloin seuraavalla kerralla osaa taas toimia toisin. Muutosmatkalla saattaa välillä tuntua siltä, että toinen jalka olisi vanhassa ja toinen uudessa. Takapakit kuuluvat muutokseen, ja ne eivät kaada koko prosessia. Usein suurin ongelma ei olekaan itse takapakki, vaan se, miten siihen suhtaudutaan.

Tee asioita, jotka ovat sinulle mieleisiä

Kun uutta tapaa on opetellut ja toistanut muutamia viikkoja, saa kokemuksen siitä, onko tämä sellainen asia, jota haluan jatkaa. Haluanko jatkaa tähän panostamista? Jos jokin asia ei tunnu omalta tai itselle hyvältä, ei sitä tarvitse tehdä. Tai sitten voi soveltaa ja miettiä, voisiko tätä toivomaani muutosta edistää jollain muulla tapaa.

Vaikka itse rutiini ei välttämättä olisi niin mielekästä toteuttaa, voi sillä olla kuitenkin positiivinen vaikutus johonkin toiseen sinulle tärkeään ja merkitykselliseen asiaan. Voikin miettiä, että tukeeko tämä uusi rutiini sitä, mitä hyvä elämä juuri minulle tarkoittaa. Onko tämä arvojeni mukaista toimintaa?