Ajankohtainen

Sopivan sallivasti joulupöytään

Julkaistu 18.12.2020 6.00

Joulu on rentoutumisen ja hyvän ruoan aikaa.  Lue painonhallintavalmentajan Laura Toivolan vinkit joulun ajan syömiseen.

​​​

Ruoasta notkuvat pöydät ja pitkä juhlakausi voivat myös jännittää. Joulu voi olla myös niitä harvoja aikoja, kun uskaltaa antaa itselle luvan syödä sitä, mitä todella haluaa. Pysähdy hetkeksi miettimään, millainen lataus joulun syömisiin itselläsi liittyy. Joulusyömisen, niin kuin syömisen yleensäkään, ei ole tarkoitus aiheuttaa stressiä. Sopivaa sallivuutta on hyvä opetella ihan ympäri vuoden, jolloin juhlakausiinkaan ei kohdistu niin suuria odotuksia. Myös joulun jälkeen saattaa mieleen nousta vaatimus ottaa itseä niskasta kiinni entistä tiukemmin, mutta kannattaa pohtia, voisiko arkeen palata tällä kertaa hieman lempeämmin. Miten lähestyä joulun ajan syömistä?

  • Syö joulunakin säännöllisesti. Olo pysyy virkeämpänä eikä nälkä kasva liian suureksi, kun ruokailuvälit pysyvät kohtuullisina. Kun lisäät lautaselle myös kasviksia, ei aterioista tule raskaita.
  • Nauti tunnelmasta, seurasta ja hyvästä ruoasta kaikilla aisteilla, kaikessa rauhassa.
  • Kuuntele kehoasi. Valitse lautasellesi sitä, mistä oikeasti pidät ja syö itsesi kylläiseksi. On sallittua myös kieltäytyä, jos ei tee mieli.
  • Lisää joulunakin päiviisi pientä mieluisaa liikettä. Raikas kävely tekee hyvää keholle ja mielelle.
  • Ennen joulua ja joulun jälkeen on lupa syödä normaalisti, ilman paineita. Pyri siis uutena vuonnakin lautasmallin mukaiseen syömiseen, hyvässä rytmissä ja sopivan sallivasti.

Paluu arkeen tuo tasapainoa

Joulun aika on niin lyhyt, että pysyvää painonnousua ei helposti saa aikaan, vaikka söisikin vähän enemmän kuin tavallisesti. Vaikka kaloreita ei tarvitse laskea joulunakaan, on havainnollistavaa, että kilon painonnousuun vaaditaan tuhansittain kaloreita yli oman tarpeen. Tämä vastaa kymmeniä joulutorttuja tai satoja suklaakonvehteja eikä kerry siis ihan hetkessä - painonnousu tapahtuukin yleensä kuukausien, ei niinkään päivien kuluessa. Varmasti osa juhlakauden painonnoususta johtuu myös nesteen kertymisestä elimistöön. On hyvä muistaa, että elimistöllä on tapana säädellä energiatasapainoaan, jolloin syöminen vastaavasti taas hieman vähenee ihan itsestään runsaampien päivien jälkeen.

Painonhallintatalon väki toivottaa kaikille ihanaa joulun aikaa!