Ajankohtainen

Ruokarauhaa jouluun

Julkaistu 23.12.2021 12.20

Joulunakin tärkeä periaate on joustavuus. Nauti tunnelmasta ja hyvistä herkuista kaikilla aisteilla ja muista, että voit myös kieltäytyä niistä, jotka eivät ole sinun suosikkejasi.

Jouluun on perinteisesti liitetty hyvä ruoka ja yhdessäolo. Tuleva juhlasesonki ja notkuvat ruokapöydät voivat aiheuttaa myös pohdintaa siitä, miten luovia juhlissa rennosti nauttien ja samalla omaa hyvää oloaan kuunnellen. Ehkä tekisi mieli vetää tiukkaa linjaa ja kieltäytyä kaikista juhlaherkuista. Joulunakin tärkeä periaate kuitenkin on joustavuus.

  • Sosiaaliset tilanteet ja juhlat kuuluvat elämään, eikä niistä tarvitse elintapamuutoksen vuoksi luopua. On ilo syödä, juoda ja jakaa makukokemukset yhdessä.
  • Kohtuullinen herkuttelu tukee painonhallintatavoitteita myös juhlatilanteissa. Jos sallii itselleen juhlahetkistä nauttimisen, voi myös huomata, ettei se ole esteenä arjen hyvien muutosten jatkumiselle. Silloin ei tarvitse pelätä herkuttelusta lähtevän "antaa sitten mennä" -kierrettä, joka veisi syömisen ei-toivotulle raiteelle arjen palattua.
  • Tiettyjen ruokien täysi kieltäminen ja joustamattomuus voivat kääntyä itseään vastaan. Mitä kielletympi jokin ruoka on, sitä houkuttelevammaksi se muuttuu mielessä. Kun sallii itselleen kaikki ruoat, voi vähitellen oppia nauttimaan niistä ilman syyllisyyttä ja hallinnan menettämisen pelkoa.
  • Joustavuuteen liittyy myös ajatus siitä, että vaikka mikään ruoka ei ole kiellettyä, voi esimerkiksi herkkujen annoskokoa säädellä joustavasti. Samoin joustavuuteen kuuluu mahdollisuus kuulostella omaa oloaan ja tarvittaessa myös kieltäytyä tarjotuista ruuista ilman syyllisyyttä.
  • Syömisestä tai kieltäytymisestä ei tarvitse kokea syyllisyyttä tai huonoa omatuntoa, eivätkä ruokavalinnat juhlissa määrittele meitä sen kummemmin. Nautitaan siis hyvillä mielin joulun tuoksuista, mauista ja tunnelmasta!

Painonhallintatalon väki toivottaa kaikille ihanaa joulun aikaa!