Ajankohtainen

Puoli kiloa päivässä

Julkaistu 11.4.2017 12.00

Valon lisääntyessä ja kesän lähestyessä tekee mieli keventää vähän. Jos tavoitteena on syödä yli 500 g kasvista, hedelmää ja marjaa päivässä, useimmat kaipaavat vaihtelua. Lue tästä hyviä vinkkejä.

115619-colorful-fresh-group-of-vegetables-and-fruits.jpg

Jokainen painonhallitsija tietää, että kasviksia olisi hyvä lisätä ruokavalioon ja näin yleensä tapahtuukin, kun aloitamme elämäntapamuutoksen. Tilastojen ja kokemuksenkin perusteella suomalaiset syövät tomaattia, kurkkua, lehtisalaattia, paprikaa ja hedelmistä suosikkeja ovat banaani, sitrushedelmät ja omenat. Jos tavoitteena on syödä yli 500 g kasvista, hedelmää ja marjaa päivässä, useimmat kaipaavat vaihtelua.

Suosi kauden kasviksia

Vaikka nykyään kaupassa on lähes kaikkea kasvista ja hedelmää tarjoilla tuoreena ympäri vuoden, siitä huolimatta niillä on kautensa, jolloin ne ovat maukkaimpia ja edullisimpia. Kannattaakin seurata kasvisten, hedelmien ja marjojen kasvukausia, jotta saa parasta laatua ja halvimmillaan.

Kesällä ja alkusyksystä kotimaisten kasvisten satokausi on parhaimmillaan ja silloin onkin helppo syödä monipuolisesti kasviksia. Valikoima on laaja: tuttujen tomaattien (tiesithän että tomaattilajeja on paljon), kurkun ja salaatin lisäksi yritit, marjat, sipulit, kaalit, kesäkurpitsa, munakoiso, retiisi, herneet, marjat, kotimaiset omenat ja luumut ovat parhaimmillaan. Syksyllä valmistuvat juurekset kuten porkkana, lanttu, punajuuri, raitajuuri, palsternakka, nauris ja kurpitsat. Metsässä kypsyvät marja ja sienet, odottavat poimijaansa. Kauppoihin on myös uudelleen ilmestynyt perinteisiä suomalaisia kasviksia kuten kyssä- ja lehtikaalia sekä myskikurpitsaa.

Talvella tuoreiden kasvisten saatavuus on heikompaa ja silloin kannattaakin hyödyntää pakastealtaan valikoimaa, suosia keittoja, wokkeja ja tehdä kasvilisäkkeet vaikka uunissa paahtamalla tai pannussa pyöräyttämällä. Kotimaisia juureksia, sipuleita, kaaleja ja kurpitsoja saa pitkälle kevääseen ja niistä tulee kypsentämällä ja maustamalla hyvää talviruokaa.

Hedelmiä on tarjolla vuoden ympäri. Kaupassa on helppo tunnistaa kausihedelmät, sillä ne ovat usein esillä isoissa kasoissa ja etualalla. Yleensä myös hinta on hyvin kohdillaan. Kotimaisia pakastemarjoja saa kohtuulliseen hintaan lähes ympäri vuoden. Kaikista edullisinta on toki kerätä marjasato syksyllä metsästä pakkaseen.

Mausta mieleiseksi

Vaihtelua perussalaattiinkin saa maustamalla, kokeile erilaisia yrttejä, öljyjä, siemeniä, pähkinöitä eikä kannata unohtaa pippureita, valkosipulia ja chiliä. Öljyt ja pähkinät sisältävät rasvaa, mikä vahvistaa makuja ja maittavuutta. Pieni annos itselle mieleistä juustoa tuo myös makua.

Jos kypsennetyt kasvikset eivät maistu, kokeile niidenkin monipuolista maustamista. Uunissa paahtamalla tai pannussa paistamalla saa aivan erilaisen maun kuin taas höyryttämällä tai keittämällä. Kasviksia ei kannata kypsentää yli, vaan jättää hieman pureskeltavaa.

Yhdistele ennakkoluulottomasti

Kasvisten maittavuuteen vaikuttaa samat lait kuin muuhunkin ruokaan. Ruoka maistuu yleensä paremmin, jos siinä on mukana kaikki perusmaut eli makea, suolainen, karvas ja hapan. Kasvislisäkkeessä voi olla hedelmää tai marjaa tuomassa makeutta, hapanta kuten vaikka tomaattia, karvasta kuten kaaleja tai sipulia ja pieni määrä suolaa (ei liioittelua). Rasva vaikuttaa maittavuuteen ja siksi loraus öljyä parantaa makua. Erilaiset salaattikastikkeet, mausteöljyt ja viinietikat tuovat makua itsessään, mutta vahvistavat myös kasvislisäkkeen luontaista makua.

Kannattaa kokeilla yhdistellä tuoretta ja kypsää kasvista, kuten vaikka salaattiin lisätä paahdettuja juureksia tai vaikka myskikurpitsaa tai lehtikaalia.

Piilota

Monissa ruuissa kasvikset eivät ole lisäkkeenä vaan kuuluvat ruokaan. Padat, keitot ja wokkiruuat ovat yleensä hyvä kokonaisuus eikä erillistä kasvislisäkettä. Toisaalta moniin laatikkoruokiin voi hyvin lisätä sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, ilman että maku kärsii. Perinteisen jauhelihakastikkeen kasvispitoisuutta voi kasvattaa tomaattimurskalla, porkkanalla ja sipulilla. Kun kasvikset lisätään jo pääruokaan, ei tarvitse enää käyttää energiaa kasvislisäkkeen miettimiseen.