Ajankohtainen

Painonhallintatalon ammattilaisosio on avattu

Julkaistu 17.9.2018 0.00

Painonhallintataloon on avattu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille kattava tietopankki lihavuudesta ja sen hoidosta.

​​Tukea ohjannan haasteisiin

Lihavuuden hoito, tai jo pelkästään ylipainon puheeksiottaminen vastaanotolla ei ole aina helppoa. Ylipainon kertymiseen ja syömiskäyttäytymiseen vaikuttavat monet tekijät, joiden ymmärtäminen ja huomioiminen ohjauksessa ovat onnistuneen hoidon edellytys. Uusi tietopankki antaa valmiuksia ammattilaisen ohjausosaamisen vahvistamiseen sekä syömisen psykologisten puolien huomioimiseen.

Suurin osa laihduttajista tietää, kuinka pitäisi syödä, mutta käytännön toteutus on vaikeaa. Lihavuuden taustalla onkin usein muita syömiskäyttäytymisen ongelmia, joita toisaalta esimerkiksi epäsäännölliset ateriat tai ruoan huono laatu voivat pahentaa tai pitää yllä. 

Ammattilaisten osiossa pureudutaan mm. tunteiden ja ajatusten tunnistamiseen ja käsittelyyn, syömisenhallinnan riskitilanteiden ratkaisemiseen sekä motivaation, minäpystyvyyden ja psyykkisten voimavarojen vahvistamiseen. Materiaalipankkiin on koottu runsaasti valmiita tehtäviä ohjauksen tueksi. Ryhmäohjausmalleihin on tulossa ohjeistusta myöhemmin lisää.

KYSin tuottamana yhteistyötä hyödyntäen

Ammattilaisosion sisältö on tuotettu KYSissä Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poli-klinikalla (ravitsemusterapeutit Anna-Maria Teeriniemi ja Päivi Lassila) sekä fysiatrian poliklinikalla (fysioterapeutti Renja Karhunen). Sisällön kommentointiin ja tuottamiseen osallistui myös työryhmä, jossa oli lihavuuden hoidon ammattilaisia ja asiantuntijoita HUSissa, ​Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelta sekä Itä-Suomen yliopistosta.

Kirjautuminen 

 Ammattilaisosioon kirjautumiseen tarvitaan joko HUS-tunnus tai voimassa oleva terveydenhuollon varmennekortti.

Lisätietoja kirjautumisesta saa tästä.​