Ajankohtainen

Lupauksia uudelle vuodelle

Julkaistu 11.1.2017 12.00

Vuoden alku on elämäntapamuutosten luvattua aikaa. Tämä tarkoittaa muutoksia eri asioissa elämässä ja joka elämäntilanteessa. Tulee helppoa kulkua ja eteenpäin kannustavia kokemuksia. Entäpä kun tulee takapakkeja ja asiat eivät etene kuten suunnittelit?


Usein elämäntapamuutos alkaa kuherruskuukausi -vaiheella, joka kestä 1-3 kuukautta. Silloin into on kovimmillaan ja uudet tottumukset tuntuvat innostavilta ja helpoltakin. Saatat ajatella, miksi ihmeessä viivyttelin muutoksen aloittamisessa. Yleensä tässä vaiheessa priorisoimme terveellisiä tottumuksia, käytämme aikaa ruokailujen miettimiseen ja varaamme aikaa liikunnalle. Ehkä lähdet ajoissa töistä ja menet nukkumaan varhaisemmin. Into tarttuu myös muihin ja mieli on kevyt. 

Kuherruskuukausien jälkeen tulee yleensä jotain takapakkeja ja asiat eivät etene kuten suunnittelit: töissä enemmän kiirettä, lapsi sairas, tai itsellä enemmän terveyspulmia. Voi olla, ettei paino olekaan laskenut, kuten ajattelit, aikaa liikunnalle ei ole löytynyt ja eväiden suunnittelukin tuntuu lähinnä rasittavalta. Arki on läsnä ja voivavarat pitäisi jakaa monen tärkeä asian kanssa.

Miten tässä kohtaa käännetään tilanne paremmaksi? Painonhallintaa tai elämäntapamuutosta ei voi suorittaa erillisenä osana elämää, vaan se tulee nitoa osaksi elämää, osaksi sitä kiireistä arkea tai keskelle arjen murheita.  

Pitkäjänteisessä muutoksessa onkin todella tärkeää, että oma tavoite (siellä jossain tulevaisuudessa) on kirkkaana mielessä. Miksi haluat muutosta? Miksi se on sinulle tärkeää? Miten oman terveyden vaalimisesta ja pitkäjänteisestä painonhallinnasta tulisi ykkösasia elämässä? 

Muutos ei aina ole helppoa vaan se vaatii ponnistelua, mielen työstämistä ja konkreettisia muutoksia arjessa. Mutta jos jokin asia on meille tärkeä ja rakas, me olemme valmiimpia tekemään töitä sen eteen. Ehkä voit kysyä itseltäsi oletko itsellesi rakas ja voisitko tehdä itsellesi hyviä tekoja?  

Pitkäjänteiselle muutokselle on monenlaisia esteitä, mutta yleensä suurimman esteen tekee mielemme, joka jostain syystä haluaa vastustaa muutosta. Tunnistatko sinä omat ajatusansat ja kuinka mielesi yrittää estää muutoksen, jota todellisuudessa haluat? Tunnistatko ajatukset jotka yrittävät sabotoida muutosta? Annatko ajatuksesi ja tunteesi olla muutoksen esteenä vai voisitko ajatuksista ja tunteista huolimatta mennä kohti itsellesi tärkeää tavoitetta?

Elämäntapamuutos on yleensä iso asia, joten se on syytä pilkkoa palasiin, jotta mieli pystyy sitä käsittelemään. Tärkeää onkin miettiä tavoitteita ihan jokaiselle päivälle ja viikolle.

  • Miten tänään edistän omaa hyvinvointiani?
  • Miten tälle viikolle löydän aikaa liikunnalle tai eväiden suunnittelulle?
  • Miten raivaan aikaa kalenteriin siten, että tärkeimmälle eli omalle itselle on aikaa?

Kun elämässä on paljon muuta, mikä vie voimavaroja, mietithän mikä olisi pienin yksittäinen asia, jonka voisit tehdä. Vaikka tekisit vain vähän, se vie muutosta oikeaan suuntaan ja tuo onnistumisen kokemuksia. Isojenkin murheiden keskellä rutiinit syömisessä, nukkumisessa ja itselle sopivassa liikunnassa tuovat turvallisuuden tunnetta ja hallinnan tunnetta. Ne pienet muutokset ovat ihan kaikkein tärkeimpiä, vain ne ovat yhdessä iso muutos. 


Haluatko oppia ymmärtämään ja harjoittamaan mieltä silloin kun ajatukset ja tunteet estävät arvojen mukaista toimintaa? Tutustu Terveyslaihdutusvalmennukseen.