Ajankohtainen

Lihavuusleikkaus tuo helpotusta kakkostyypin diabeetikoille

Julkaistu 20.4.2016 8.10

Kuka olisi vielä 15 vuotta sitten uskonut, että lihavuusleikkaus voi olla tyypin 2 diabeteksen tehokas hoitomuoto?

Lihavuusleikkauksella saadaan pienennettyä vatsan alueen rasvamäärää. Tällöin verensokeritasapaino paranee. Lisäksi krooninen tulehdus sekä sydän- ja verisuonitautien riski pienenevät.

Professori Filip K. Knop Kööpenhaminan yliopistosta selittää, että taustalla on muuttunut hormonitoiminta.

- Lihavuusleikkauksen jälkeen ohutsuolesta erittyy aiempaa enemmän peptidiä nimeltä GLP-1, joka paitsi vähentää ruokahalua myös parantaa verensokeria säätelevän insuliinin toimintaa, Knop sanoo.

Heti leikkauksen jälkeen diabeteslääkityksen tarve pienenee tai loppuu, mutta muutaman vuoden kuluttua lääkkeet voivat olla jälleen tarpeen. Tätä arvioidaan verensokerin omaseurannan ja HbA1c eli pitkäaikaisverensokerin perusteella, kun potilas käy vuosittain laboratoriokokeissa.

Myös suoliston bakteerit liittyvät siihen, miksi lihavuusleikkaus toimii tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Ruotsissa Göteborgin yliopistossa on saatu selville, että suoliston bakteerikanta monipuolistuu lihavuusleikkauksen ansiosta, minkä myötä elimistöön alkaa kertyä vähemmän rasvaa. Tutkimuksessa lihavuusleikatuilta naisilta ja lihavilta naisilta on siirretty ulostenäytettä hiiriin, joiden omat suolistobakteerit oli poistettu ennen siirtoa.

- Lihavuusleikattujen naisten suolistobakteereja saaneet hiiret eivät lihoneet eikä niiden rasvamäärä lisääntynyt yhtä paljon kuin lihavien naisten suolistobakteereja saaneilla hiirillä, professori Fredrik Bäckhed kertoo maailmankuulun tutkimusryhmän tuloksista.

Ketkä hyötyvät lihavuusleikkauksesta?

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille.

- Pelkkään painoindeksiin ei kannata tuijottaa, se yksinkertaistaa liikaa. Lukuisat luotettavat tutkimukset ovat osoittaneet, että lihavuusleikkaus parantaa verensokeritasapainoa vaikka BMI olisi alle 35. Myös painonlaskutulos on tutkimuksissa ollut samaa luokkaa riippumatta onko painoindeksi ollut ennen leikkausta alle 35 vai yli 40, Vatsaelinkirurgi Vesa Koivukangas sanoo.

- Kenties jatkossa laaditaan omat lihavuusleikkauskriteerit tyypin 2 diabeetikoille, Koivukangas pohtii.

Ylilääkäri Torsten Olbers Sahlgrenskan yliopistollisesta sairaalasta tutkii 13-18-vuotiaita lihavuusleikkauksen läpikäyneitä nuoria. Nuorilla lihavuusleikkaus on johtanut 20-50 kilon painonlaskutulokseen. Verensokeritasapaino, nivelongelmat ja uniapnea ovat parantuneet kuten leikatuilla aikuisilla. Nuoret ovat itse kertoneet, että lihavuuteen liittyvät ongelmat ovat vähentyneet. Mieliala ei kuitenkaan ole kohentunut leikkauksen ansioista.

- Lihavuusleikkausta harkitsevan on tärkeä pohtia oman elämän haasteita hyvissä ajoin ennen leikkausta. Ongelmat kuten huono parisuhde tai työttömyys eivät katoa mihinkään, vaikka fyysisen terveyden mittareissa tapahtuisikin parantumista leikkauksen ansioista. Jos potilaalla on runsaasti psyykkisiä ongelmia, paljon murheita elämässä tai sosiaalinen tuki puuttuu, silloin ei kannata leikata, Olbers sanoo vedoten tutkimusnäyttöön.


KUVA: Suolistobakteereilla on merkitystä siinä, miksi lihavuusleikkaus toimii tyypin 2 diabeteksen hoidossa. HUS Lihavuuskeskuksen ylilääkäri Kirsi Pietiläinen ja Göteborgin yliopiston professori Fredrik Bäckhed Helsinki Metabolic Symposiumissa.

Tuoretta tutkimustietoa lihavuuden leikkaushoidosta jaettiin 14.-15.4.2016 järjestetyssä Helsinki Metabolic Symposiumissa. Tuloksiaan esittelivät useat lihavuuskirurgian alan huippututkijat. Tilaisuuden järjesti LIME ry, joka on vaikean ja sairaalloisen lihavuuden hoitoon osallistuvien lääkäreiden ja muiden lihavuuden hoitoketjussa mukana olevien ammattilaisten yhdistys.