Ajankohtainen

Lempeämpi paluu arkeen

Julkaistu 25.8.2022 7.00

Arkeen paluu voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita.

Lomalta paluu ja kesän kääntyminen syksyyn herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Parhaimmillaan loma on virkistänyt ja antanut mahdollisuuden palautumiseen. Toisaalta lomakin on elämää, joten lomalta tullessa ei välttämättä tunne itseään erityisen virkeäksi tai energiseksi. Lomalta paluukin voi aiheuttaa väsymystä, kun keho ja mieli totuttelevat vielä uuteen vuorokausirytmiin.

Jokaisen kokemus arkeen palaamisesta on omanlainen ja niin saa ollakin. Joku voi palata arkeen intoa puhkuen ja suurien suunnitelmien kanssa. Kesän helteiden keskellä on voinut tehdä suunnitelmia esimerkiksi liikunnan suhteen syksyn viileämpiä kelejä varten. Innostusta kannattaa käyttää hyödyksi ja tehdä itselle realistinen liikuntasuunnitelma. Joku taas voi kokea ahdistusta arjen kiireistä ja aikataulutetumman arjen alkamisesta. Tällöin voi olla tarpeen pohtia, miten huolehtia riittävästä palautumisesta arjen alkaessa. Mistä raivata aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja itselle tärkeille ja palauttaville asioille? Missä asioissa voisi juuri nyt joustaa?

Kokeile seuraavia vinkkejä jo tänään:

  • Kiinnitä huomiota, miten puhut itsellesi. Onko sisäinen äänesi kannustava ja ystävällinen vai kova piiskuri? Kokeile puhua itsellesi kuin parhaalle ystävälle: lempeästi ja myötätuntoisesti.
  • Hyödynnä pienten tekojen voimaa muutoksessa. Millaisin pienin teoin ja hyvin ajatuksin voisit tukea hyvinvointiasi päivittäin?
  • Hyvä arki koostuu monesta osa-alueesta. Pohdi, mitä hyvä ja lempeä arki tarkoittaa juuri sinulle.

Arjen voimavaroista voit lukea lisää Painonhallintatalossa:

Muistetaan pitää muutokset omannäköisinä ja omaan arkeen sopivina! Värikästä syksyn alkua!