Ajankohtainen

Kun motivaatio painonhallintaan lopahtaa, mistä voimaa jatkaa?

Julkaistu 27.2.2023 9.00

Miten jatkaa eteenpäin painonhallinnan polulla silloin, jos voimavarat ovat vähissä tai eteen tulee uudenlaisia haasteita?

Niinä hetkinä, kun tekisi mieli heittää hanskat tiskiin, voi pohtia esimerkiksi seuraavia teemoja:

Saavatko ajatukset ja tunteet luvan tulla ja mennä? Kaikenlaiset ajatukset kuuluvat muutosprosessiin. Niiden ei tarvitse aina johtaa toimintaan, vaan tunteet voi myös huomata ja sanoittaa, ja antaa niiden sitten lempeästi mennä menojaan.

Minkälaisten asioiden, tekojen tai ajatusmallien harjoittelussa on jo onnistuttu? Mistä asioista on aiemmin saanut lisää voimaa jatkaa vastaavissa tilanteissa? Onnistumisten pohtiminen auttaa vahvistamaan tunnetta omasta pystyvyydestä.

Mihin elämässä tärkeisiin asioihin elämäntapamuutos liittyy? Näiden asioiden palauttaminen mieleen ja vaikka kirjaaminen paperille voi auttaa jatkamaan, vaikka juuri tällä hetkellä tuntuisi rankalta.

Mitä muuta itselle mielekästä voisi tehdä tai pohtia, jotta ajatukset saisi suunnattua hetkeksi muualle? Joskus voi olla hyvä ottaa hetkeksi etäisyyttä asiaan esimerkiksi soittamalla ystävälle tai lähtemällä kävelylle ja palata sitten uudestaan oman muutosprosessin äärelle.

Mitä hanskojen tiskiin heittäminen oikeastaan tarkoittaa? On ihan luonnollista, että joskus tavoitteista lipsutaan – välipala jää syömättä tai lenkki tekemättä – mutta tämän ei tarvitse määritellä koko tulevaa päivää, viikkoa tai kuukautta. Hyödyllisempää on opetella lempeää ja joustavaa suhtautumista tällaisiin tilanteisiin ja palata muutospolullesi esimerkiksi seuraavalla aterialla tai seuraavalla suunnitellulla liikkumiskerralla.

On myös tärkeää tarkistaa, että omat tavoitteet toteuttamiskelpoisia, konkreettisia ja omaan arkeesi sopivia. Motivaation säilymisen kannalta sopivan tavoitteen asettaminen on avainasemassa. Muutostekojen on tärkeää olla ennen kaikkea sellaisia, jotka tuovat parempaa oloa ja auttavat jaksamaan arjessa. Silloin ne tukevat myös painonhallintaa.