Ajankohtainen

Kohtuudella herkutellen kesään

Julkaistu 20.6.2016 14.30

Kesälomalla monella on enemmän aikaa nautiskella ruoasta. Miten nauttia kesästä ilman liikojen kesäkilojen kerääntymistä?

─ Osa ihmisistä kuvailee onnistuvansa painonhallinnassa kesällä, koska he syövät enemmän kasviksia ja heillä on enemmän aikaa liikkua. Osa taas lihoo. Syiksi ihmiset kuvaavat sitä, että grilliruoat ovat tuhteja, alkoholia "tissutellaan" päivittäin ja ruoka-ajat eivät ole säännöllisiä, sanoo ravitsemusterapeutti Jenni Baringi.

Ravitsemusterapeutti Baringi auttaa potilaitaan pohtimaan ratkaisuja kohtuulliseen kesäherkutteluun.

Tässä muutamia toimivia vinkkejä:

1. Grillaa kauden värikkäitä herkkuja

Moni ajattelee, että grillaaminen lisää kesäkiloja. Makkara on tuhtia syötävää, mutta annos kevenee kun grillaat lihaa, kalaa tai kanaa ja valmistat oheen maistuvan salaatin. Pilko salaattiin esimerkiksi mansikoita, mozzarellaa, salaatteja ja kurkkua. Käytä perussalaatin lisäksi tuoreita yrttejä, kuten maukasta basilikaa. Valmista salaattikastike balsamicosta, oliiviöljystä ja mausteista. Tutustu rauhassa, mitä kaikkea satokauden tuoretta torisi tai kauppasi tarjoaa.

2. Kuinka usein jäätelöä?

Jäätelö kuuluu kesäpäiviin, mutta sitäkään ei tarvita joka päivä. Nautiskele kesäloman arkiherkkuna tuoreita marjoja tai grillattuja hedelmiä.

3. Älä säästele nälkää iltaan

Monella rytmi muuttuu lomalla. Päivän toinen lämmin ruoka jää usein pois. Painonhallinnan kannalta on huono idea yrittää kärvistellä nälän kanssa päivän ajan tai ainoastaan juoda. Jos syöt ainakin aamupalan, pääruoan ja iltapalan, tarve naposteluille ja mässäilylle vähenee.

4. Alkoholi voi moninkertaistaa päivän kalorimäärän

Mitä vahvempi ja sokeripitoisempi juoma, sitä enemmän siinä on energiaa. Nestemäinen ruoka ei täytä mahaa samalla tavalla kuin kiinteä ruoka. Lisäksi juomat nautitaan usein syömisen lisäksi. Pullollinen viiniä vastaa kalorimäärältään yhtä pääateriaa. Kymmenessä tölkissä keskiolutta tai siideriä on kaloreita yhtä paljon kuin kahdessa ravintolapitsassa. Alkoholi voi lisätä ruokahalua ja epäterveellisten ruokien mielitekoja juodessa tai seuraavana päivänä krapulassa. Kiinnitä siis huomiota alkoholin määrään ja siihen, kuinka usein juot.

5. Nauti juhlista sopivan kylläisenä

Paastoaminen ennen juhlia johtaa yleensä siihen, että itse juhlissa syöt kaksin käsin. Kokeile nauttia ennen juhlien alkua vaikkapa jogurttia ja hedelmä tai muu pieni välipala, jottet saavu juhlapaikalle nälkäisenä. Ruokaa ei tarvitse ottaa juhlissa vain ottamisen iloksi. Ota joko pikku maisteluannos montaa ruokaa tai keskity pariin itsellesi mieluisimpaan herkkuun. Syö hitaasti, jolloin onnistut paremmin välttämään ähkyä.

 

Lisää painonhallinnan vinkkejä juhlahetkien varalle löydät Painonhallintatalon Pikavinkit-osiosta.