Ajankohtainen

Kohti intuitiivisempaa syömistä

Julkaistu 30.6.2022 10.20

Intuitiivinen syöminen tarkoittaa syömistä kehon viestien mukaan. Mitä asioita on hyvä huomioida matkalla kohti intuitiivisempaa syömistä?

Kehon kuuntelu ja intuitiivinen syömisote ovat osa tasapainoista syömissuhdetta, ja nämä taidot ovat hyödyllisiä myös silloin, kun tavoitellaan pysyvää painonhallintaa. Sen sijaan syömisen tiukka kontrolli, ruoan määrän rajoittaminen ja esimerkiksi tiettyjen ruokien välttely ovat intuitiivisen syömisen vastakohtia. Ne vaikeuttavat kehon kuuntelua ja sen viesteihin vastaamista.

Miten uskaltaa syödä sen verran kuin haluaa ja sitä mitä tekee mieli, jos syömisen rajoittaminen on ollut tähän asti itselle tutumpi keino? Usein tämä vaatii lempeää pysähtymistä ja uteliasta tutustumista omiin ajatuksiin ja arkeen; muutoksia työstetään niin mielen kuin konkreettisten tekojen tasolla.

  1. Hyvinvoinnin peruspalikat muodostavat pohjan intuitiiviselle syömiselle. On tärkeää huolehtia riittävästä unesta ja jaksamisesta ja opetella stressinhallinnan keinoja, niin kehon kuuntelu helpottuu. Sopiva määrä itselle mieluisaa liikuntaa, vähintään puoli tuntia päivässä, saa kehon nälkäviestit toimimaan paremmin.
  2. Ennen kuin lähtee kokeilemaan intuitiivisempaa otetta, on hyvä varmistaa, ettei elimistö ole jatkuvassa energiavajeessa. Tutut perusasiat eli täysipainoisten aterioiden syöminen noin viisi kertaa päivässä ja useimmiten lautasmallin mukaan auttavat rauhoittamaan kehon nälkää ja herättelemään sen luontaisia nälkäviestejä. Kannattaa huolehtia siitä, että energiaa tulee päivässä riittävästi, esimerkiksi alkuun vähintään 1800-2000 kilokaloria.
  3. Kun arjen hyvinvointi on riittävän hyvällä tolalla, on maaperä kehon kuuntelulle otollisempi. Seuraavaksi voi lähteä opettelemaan luottamusta omaan kehoon ja harjoitella luopumaan syömisen kontrollista ja kiellettyjen ruokien listoista luopumista. Pikkuhiljaa pyritään syömään yhä useammalla aterialla nälän ja kylläisyyden mukaan, hyvällä omallatunnolla. On tärkeää oppia tunnistamaan, millaisia tunteita syömiseen ja ruokaan itsellä liittyy. Monesti täytyy miettiä myös sitä, mikä merkitys esimerkiksi sosiaalisilla tilanteilla on omille syömistottumuksille. Ruoasta on oikeus myös kieltäytyä.
  • Tunnesyöminen
  • Patrik Borg: Tunne nälkä (Gummerus 2018)
  • Katarina Meskanen: Pysäytä tunnesyöminen (Tuuma-kustannus 2019)
  • Anette Palssa ja Maare Kauppinen: Tunnesyöminen - Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan (Tammi 2018)