Ajankohtainen

Keveyttä jouluun tietoisen syömisen avulla

Julkaistu 23.12.2016 0.00

Tietoisen syömisen avulla tästä joulusta voi saada paljon enemmän iloa ja nautintoa.


Joulusta ja ruoasta nauttiminen kuuluvat yhteen. Mutta miten joulusta selviäisi ilman liiallisen syömisen aiheuttamaa epämiellyttävää oloa? Mielikin niin herkästi soimaa ja syyllistää joulunajan herkuttelijaa. Pettymys liiallisesta syömisestä saattaa vain pahentaa syömisen vauhtia: menköön koko suklaarasia kun kuitenkin söin jo ihan liian monta.

Miten siis selvitä joulusta kevyemmällä ololla ja mielellä?

Joulu on erinomaista aikaa tietoisen syömisen harjoittelulle.

Jouluna on aikaa pysähtyä ihastelemaan erilaisia tuoksuja, makuja ja kaunista kattausta. Joulupöydän antimien äärellä kannattaa ottaa lempeän tarkkailijan rooli. Istua hetki vain olotilastaan nauttien, vaikka toiset jo täyttävät lautasiaan. Hiljentyä kuulostelemaan tuntemuksiaan ja esittää itselleen mielessään kysymyksiä: mitä näistä kaikista herkuista minun tekee eniten mieli? Enhän syö mitään vain tavan vuoksi? Millaisen olon mikäkin ruoka ja sen määrä minulle tuo?

Erilaisia heränneitä tuntemuksia ja ajatuksia voi sanoittaa itselleen; huomaan, että minun tekisi mieli ahmia tuota ja tuota herkkua. Tuntemuksia voi jäädä kuuntelemaan rauhassa, toimimatta niiden mukaan.

Joulupöydässä kannattaa olla se kaikista hitain ruokailija. Pureskella pitkään ja huolella, viivyskellen makujen parissa, ja nauttia. Tunnustella kylläisyyttään; mitä jos jättäisinkin ottamatta lisää tällä kertaa? Usein ne ensimmäiset suupalat ovat kaikkein parhaita.

Suklaan ja muiden herkkujen ohimennen napostelun sijaan tietoinen jouluherkuttelija hengähtää hetken ja tarkistaa tilanteen; saanko enää lisää hyvää oloa tästä herkkupalasta?

Kun on enemmän läsnä itselleen, pienemmästä määrästä herkkua saa enemmän. Muista myös kiittää itseäsi ja nostaa esiin ne asiat, miten toimit tänä jouluna erilailla.


Tunnelmallista joulua toivotellen,

Painonhallintatalon väki