Ajankohtainen

Hiljennä sisäinen kriitikkosi

Julkaistu 9.3.2016 9.45

Mitä jos seuraavalla repsahduksen hetkellä kokeilisit lempeämpää otetta syyllistämisen ja sättimisen sijaan?

Kun kiloja on pudotettavana paljon, vaatii se yleensä useampia muutoksia arjessa ja pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Pysyvien elintapamuutosten omaksuminen vaatii aikaa. Jokainen kohtaa varmasti erilaisia vastoinkäymisiä ja haasteita ennemmin tai myöhemmin.

Elintapamuutosten tekeminen ei ole suoraviivainen matka pisteestä A pisteeseen B, vaan matkan varrelle voi sattua mutka jos toinenkin. Tärkeintä on se, miten suhtaudut ja reagoit näitä kohdatessa.

"Repsahduksen" sattuessa voi olla vaikeaa antaa itselle anteeksi ja unohtaa asia. Hyvistä suunnitelmista poikkeaminen saattaa saada pian suhteettoman suuret mittasuhteet. Silloin epäonnistumisen ja lannistumisen tunteiden siivitteleminä tekisi mieli vain lyödä hanskat tiskiin ja unohtaa koko juttu.

Kokeile suhtautua repsahduksiin ennemminkin luonnollisena tapahtumana. Repsahdus ei ole kaiken loppu, vaan yksi poikkeama arjessa. Poikkeaman ei tarvitse romuttaa muuten hyvin mennyttä päivää tai viikkoa ja johtaa takaisin entisiin tapoihin palaamiseen. Jo seuraavasta hetkestä tai päivästä voit valita taas toisin, jos tänään valitsit mielestäsi huonosti.

Hiljennä sisäinen kriitikkosi näin

Kun sinulle sattuu seuraavan kerran repsahdus, kuvittele, että ajatuksiasi puhuukin ääneen hyvä ystäväsi.

Hän kertoo sinulle surullisena, mitä on tapahtunut ja kuinka hän on mielestään epäonnistunut.

Kirjoita hänelle kirje. Lue kirje sen jälkeen ääneen – itsellesi. Todennäköisesti kirjoittamasi sanat ovat paljon hellempiä ja kannustavampia kuin ne sanat, joita olet itsellesi (kenties toistuvasti) päässäsi toistanut.

Suuret muutokset eivät tapahdu hetkessä, eikä koko elämää kannata yrittää muuttaa kerralla. Tee sen sijaan tänään itsellesi jokin pieni hyvinvointiteko, joka tekee päivästäsi entistä paremman.