Rahaongelmia?

Jos oman taloudellisen tilanteen kanssa ajautuu ongelmiin, on hyvä hakea apua ja tukea mahdollisimman varhain. Mitä aikaisemmin rahaongelmiin puuttuu sitä helpommin taloudelliset asiat saa taas kuntoon.

Toimeentulotuki

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada henkilö, joka ei voi saada muuten toimeentuloaan ja jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Ennen perustoimeentulotuen hakemista täytyy selvittää, onko henkilö oikeutettu muihin tuloihin tai etuuksiin, esimerkiksi yllä mainittuihin.

Työttömän 17 vuotta täyttäneen tulee ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ennen toimeentulotuen hakemista, jotta välttyy toimeentulotuen perusosan määrän alentamiselta.

Pikaopas perustoimeentulotukeen (Kela)

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvontaa annetaan valtion oikeusapu-toimistoissa.

Toimistoihin voi olla yhteydessä, mikäli tarvitsee apua talous- ja velka-asioiden hallinnassa eikä pysty maksamaan laskuja niiden erääntyessä. Talous- ja velkaneuvonnasta saa neuvoja ja apua taloudenpidon suunnitteluun, talouden ja velkojen hoitoon sekä erilaisten velkojen järjestelykeinojen selvittämiseen ja hakemiseen.

Oman paikkakuntasi talous ja velkaneuvojat löydät täältä

Ensiapua talouskriisiin: velkalinja ja chat -neuvonta

Takuu-Säätiön velkalinja tarjoaa ensiapua talouskriisiin. Voit kysyä neuvoa ja keskustella rahahuolistasi joko chatin kautta tai puhelimitse.

Velkalinja: 0800 98009Kysy rahasta -chat

Seurakunnan diakoniatyö

Rahavaikeuksien kohdatessa seurakunnan diakoniatyöntekijältä voi saada apua taloudellisen tilanteen ja velkaongelmien kartoittamiseen. Hän voi ohjata myös velkaneuvonnan piiriin. Diakoniatyöstä voi olla mahdollista saada kertaluontoista taloudellista kriisiapua tilanteissa, joissa apua ei ole mahdollista saada mistään muualta. Ole yhteydessä oman alueesi diakoniatyöhön.

Tietoa seurakunnan diakoniatyöstä

Edellinen sivuSeuraava sivu

talous; Nuoret; velkaneuvonta; taloudellinen tila; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  14.8.2019