Opiskelu ja työ

Opiskeluun liittyviin sivustoihin kannattaa tutustua, kun miettii, mitä peruskoulun jälkeen tekisi. Palkkatöitä voi tehdä 15-vuotiaasta lähtien, mutta alaikäisen työntekoon liittyy erityisehtoja. Työttömän kannattaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

Kiinnostaako opiskelu?

Jos olet päättänyt jo peruskoulun, voit jatkaa opiskelua. Alla olevista linkeistä löytyy tietoa koulutuksesta ja ammatinvalinnasta. Joskus voi olla vaikeaa päättää mitä tekisi, ja mikä kiinnostaisi. Katso rauhassa linkit läpi ja tee esimerkiksi ammatinvalintatesti! Erilaiset ammatinvalinnan ja opiskelun asiantuntijat voivat auttaa sinua, kun etsit elämäntilanteeseesi ratkaisua.

Menisinkö töihin?

15-vuotiaasta lähtien sinulla on mahdollisuus palkkatöihin, mutta nuoren henkilön palkkaamiseen liittyy kuitenkin erityisehtoja. Oppivelvollisuus tulee esimerkiksi olla suoritettuna.

Työtä hakiessa kannattaa tutustua sivustoihin, joilla annetaan neuvoja ja vinkkejä nuorelle työnhakijalle.

Lisätietoa ikärajoista

Työnhakuun kannattaa satsata. Alla sivuja, joista saa hyviä vinkkejä työpaikan löytämiseksi.

Oletko työtön?

Jos sinulla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa, olet työtön. Saadaksesi tukea työttömyyden ajalle sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistossa eli TE-toimistossa.

17-vuotias voi saada työmarkkinatukea (TE-palvelut).

Paikallisen TE-keskuksen toimipisteen löydät täältä.


Nuoret; opiskelu; työnteko; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018