När du inte har lust att ta hand om din sjukdom

Ibland uppkommer det situationer då man är trött på att ta hand om sin sjukdom.

 
 

Man blir så småningom van vid att leva med en långvarig sjukdom.

Det är inte alltid lätt att leva med en långvarig sjukdom men om man missköter vården blir situationen oundvikligen sämre.

Det är naturligt att sjukdomen ibland väcker känslor av irritation, ilska, frustration och till och med depression. Alla känslor är tillåtna och de kräver utrymme. Det är aldrig ett klokt beslut att försumma behandlingen. Det tar inte bort sjukdomen utan kan leda till en ännu svårare situation.

Då du känner dig trött på sjukdomen eller behandlingen kan du fundera på vad som är viktigt för dig just nu. Hur påverkar dina val din förmåga att kunna göra saker som är viktiga för dig? Fundera också på vad du drömmer om. Vilka val hjälper dig att gå mot din dröm. Du gör varje dag val som påverkar ditt mående. Tvättade du dina tänder? Vilken tid gick du och lade dig? Gick du i tid till skolan eller arbetet? Klandra inte dig själv om du någon dag inte tog så bra hand om dig själv som du hade kunnat. Imorgon kan du göra ett nytt val.

Be om hjälp om det känns att du inte orkar med din sjukdom en sekund till. Föräldrarna eller socialarbetarna kan stöda dig i vardagens arrangemang. På din vårdplats kan man fundera ut olika vårdalternativ. På din läroanstalt kan man fundera på att tillfälligt avlasta din läroplan eller ge annat individuellt stöd. Av patientföreningarna får du höra hur unga i samma situation har klarat sig. Det viktigaste är att du inte blir ensam.

vårdtrötthet; Ungdomar; Ungdomshuset

Kyllä

Uppdaterad  29.11.2022