Tunteiden hallintaa

Aikuistumiseen liittyy myös se, että osaa hallita omia tunteitaan, vaikka joku asia joskus kovasti esimerkiksi suututtaisikin. Tunteiden hallinta ei kuitenkaan tarkoita sulkeutumista, sillä omista tunteista on tärkeää osata puhua.

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Tiedän, kuinka reagoida mahdollisiin negatiivisiin kommentteihin tai kiusaamiseen.
Ei
​Kyllä​Kiusaaminen on väärin ja sitä ei pidä hyväksyä missään muodossa. On tärkeää että sinulla on joku  jonka kanssa puhua. Negatiivisista asioista ja kokemuksista on hyvä puhua. Voit myös kirjoittaa tuntemuksistasi: Nuortennetti (MLL)​Hyvä. Pärjäät ja luotat itseesi!
​Osaan hallita eri tunnetiloja, kuten vihaa tai ahdistuneisuutta.​Ei​​Kyllä​Tunteiden hallinta on tärkeää. Tunteet kertovat sinulle miten voit ja jaksat. Tunteiden hallintaa voi harjoitella ja siinä voi edistyä.  Puhu lääkärisi, hoitajasi tai koulussa kuraattorin, terveydenhoitajan tai psykologin kanssa. Katso linkit jos niistä löytyisi sinulle apua tai ohjeita miten edetä.
Tunteiden hallinta (MLL)
Tunteet haltuun (Nuorten Mielenterveystalo)
​Elämään kuuluu kaikki tunnetilat ilosta suuttumukseen ja joskus jopa vihaan. Kun osaat käsitellä tunteitasi ja hyväksyt itseäsi pystyt elämään täysillä.
​Minulla on joku turvallinen aikuinen jolle puhua.​Ei​​Kyllä​On tärkeää että sinulla olisi joku jonka kanssa puhua.  Turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, sukulainen, naapuri, tai löytyä koulusta tai terveydenhuollosta. Tämä on henkilö johon luotat ja joka kunnioittaa sinua, ja jonka kanssa voit jakaa ilot ja surut. ​Hienoa! On tärkeää että sinulla on joku kenen kanssa puhua.
​Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.​Ei​​Kyllä​Itsetunto kehittyy erilaisten kokemusten kautta ja murrosiässä itsetunto saattaa heitellä laidasta laitaan. Ei kannata yksin kamppailla huonon itsetunnon kanssa, vaan hakeutua keskustelemaan. Mistä apua:
Itsetunto (Väestöliitto)
​Hienoa, olet arvokas ja ainutlaatuinen sellaisena kun olet. Itsetunto rakentuu kokemuksista.

Edellinen sivuOsion alku

 


 

Päivitetty  11.9.2017