Terveys ja elämäntavat

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi kaikille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat silloin, jos yleisvointiin vaikuttaa jokin pitkäaikaissairaus.

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Tiedän ja tunnistan huonossa tasapainossa olevan sairauteni oireita.
Ei​Kyllä​Kysy lääkäriltäsi ja hoitajaltasi. Lue lisää netistä, esimerkiksi Terveyskylän diagnoosikohtaisista taloista tai Nuortentalon sairaushausta.​Hyvä, tämä on tärkeä tieto. Osaat reagoida nopeasti, jos vointisi huononee.
​Osaan hoitaa sairauttani.​Ei​​Kyllä​Puhu lääkärisi kanssa oireista ja siitä, miten sinun kuuluu niihin reagoida. Kun osaat hoitaa itseäsi, voit ja jaksat paremmin.​Hienoa! Mitä paremmin hoidat itseäsi, sitä paremmin voit!
​Ymmärrän terveellisen ravinnon ja painonhallinnan tärkeyden.​Ei​​Kyllä​Hyvinvoinnin perusta ovat terveet elämäntavat. Lue tietoa Nuortentalosta ja muualta Terveyskylästä!​Hyvät elämäntavat vaikuttavat monella tapaa positiivisesti jaksamiseen ja vointiisi. 
​Tiedän, jos sairauteni vaikuttaa murrosikään tai kasvuuni.​Ei​​Kyllä​Kysy lääkäriltäsi! Murrosikään voi liittyä monia mietityttäviä asioita. Lääkärisi kertoo mielellään sinulle, mitkä asiat vaikuttavat murrosikään ja mitkä eivät. Kysy, kunnes varmasti ymmärrät!​Hienoa, että sinulla on tietoa siitä, miten sairautesi vaikuttaa kasvuusi ja kehitykseesi.
​Ymmärrän alkoholin, tupakan, nuuskan ja huumeiden käytön riskit ja haitat.​Ei​​KylläPäihteet ja tupakka ovat terveydelle haitallisia. Jos päihteet ovat ongelma, ota yhteyttä hoitavaan tahoon. Apua saat myös esimerkiksi  Nuorten mielenterveystalosta ja Väestöliitosta. Katso myös Nuortentalosta tietoa ja linkkejä.​​Hyvä! Terveet elämätavat tukevat hyvinvointia. Haitalliset elämäntavat  kuormittavat sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.
​Tiedän riittävästi eri ehkäisymenetelmistä.​Ei​​Kyllä​Keskustele vaihtoehdoista lääkärisi kanssa. Jos paikkakunnallasi on ehkäisyneuvola, voit kääntyä sen puoleen. Yhteystiedot löytyvät yleensä netistä.​Hienoa! Hyvä, että  tiedät, miten suojautua  ja mikä valmiste sopisi sinulle parhaiten.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Nuortentalo; Nuoret; pitkäaikainen sairaus; elämäntavat

Päivitetty  13.12.2017