Koulunkäynti ja tulevaisuuden suunnittelu

Peruskoulun jälkeen on mahdollista jatkaa opiskelua esimerkiksi suoraan johonkin ammattiin. Joskus pitkäaikaissairaus voi asettaa rajoitteita ammatinvalinnalle. Huonosti hoidettu sairaus rajoittaa elämää muutenkin. Silloin vertaistuesta voi saada voimaa.

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Jaksan opiskella.
Ei
​Kyllä​Hoidatko itseäsi hyvin? Jos terveytesi on huonolla tolalla, on vaikeaa jaksaa perusasioiden hoitoa. Puhu lääkärisi kanssa, mistä väsymyksesi johtuu. Vanhempasi pystyvät ehkä auttamaan sinua. Olkaa yhteydessä koulukuraattoriin ja keskustelkaa koulunkäynnistäsi. On parempi rehellisesti sanoa, mitä ei jaksa ja miksi. Silloin ongelmaan on helpompi paneutua ja tehdä joitakin muutoksia, jotka auttavat sinua jaksamaan paremmin. Muutokset voivat olla väliaikaisia tai pysyviä sen mukaan, mikä sinulle on parhaaksi.​Hienoa! Onko sinulla jo suunnitelmia, mitä teet peruskoulun jälkeen?
​Urheilu ja liikunta sujuvat.​Ei​Kyllä​Mikä urheilussa on hankalaa? Voitko helpottaa urheilusuoritusta: esimerkiksi kävelylenkki tai uinti ovat hyviä vaihtoehtoja. Tutustu eri liikuntamuotoihin netin kautta. Mieti, haluatko  harrastaa ryhmäliikuntaa vai tykkäätkö liikkua yksin. Kysy lääkäriltäsi, mikä liikuntalaji sopisi sinulle parhaiten.​Hienoa, liikkuminen lisää hyvinvointia!
Haluatko liikkua enemmän tai oppia uuden lajin? Käy tutustumassa paikkakuntasi liikuntapalveluihin.
​Tiedän, jos sairauteni rajoittaa ammatinvalintaani.​Ei​Kyllä​Hyvä! Voit huomioida mahdolliset rajoitteet opiskelu- ja työpaikkaa miettiessäsi.​Kysy lääkäriltäsi, kuuluuko sairauteesi jokin  ammatinvalintaan liittyvä rajoitus. Yleensä hyvin hoidetut sairaudet eivät rajoita ammatinvalintaasi.  Katso lisää tietoa Nuortentalon Tulevaisuuteni-osuudesta.
​Tiedän tai minulla on aavistus, mitä haluan opiskella ja tehdä peruskoulun jälkeen.​Ei​Kyllä​Keskustele esimerkiksi koulukuraattorin tai sosiaalityöntekijän kanssa. Ammattia ja koulutusta on mahdollista vaihtaa. Kun opiskelet, opit itsestäsi koko ajan enemmän ja vähitellen tiedät yhä paremmin, mistä pidät ja mikä kiinnostaa. ​Hyvä, seuraa aavistustasi, lue ja ota selvää. Mitä enemmän tiedät alastasi ja siitä, mitä kouluun pääsyyn vaaditaan kouluun, sen paremmin pystyt valmistautumaan uusiin haasteisiin.
​Tiedän, mistä löydän vertaistukea tai tietoa omasta potilasjärjestöstäni.​Ei​Kyllä​Kysy vanhemmiltasi tai hoitohenkilökunnalta, mihin potilasjärjestöön kuulut. Ota yhteyttä järjestöön! Potilasjärjestöt järjestävät usein nuorille omia tapahtumia, joista löydät vertaistukea ja uusia ystäviä! Katso lisätietoa Vertaistalosta.​Kiva! Oletko jo ilmoittautunut johonkin tapahtumaan tai Nuorten Camp -valmennusleirille?

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty