Vastuun ottaminen

Aikuistumiseen liittyy keskeisesti vastuun ottaminen omista asioista. Vastuun ottamista voi ja kannattaa harjoitella jo etukäteen. Vastuuseen liittyy myös se, että uskaltaa kysyä, mikäli jokin asia on epäselvää.

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Olen valmis olemaan osan aikaa vastaanotosta ilman vanhempiani.
Ei
​Kyllä​Mikä sinua siinä jännittää? Mieti ja puhu vanhempiesi kanssa. Harjoittele mielessäsi vaikka pari kysymystä lääkärillesi. Lääkärin on tärkeä kuulla sinun ajatuksia  voinnistasi ja hoidostasi.  Pikkuhiljaa voit alkaa harjoitella olemaan yksin lääkärin vastaanotolla.​Hienoa, olet rohkea ja otat vastuuta sairaudestasi. Yksin puhumista lääkärille on hyvä harjoitella aikaisin!
​Tiedän, mihin ottaa yhteyttä, jos en voi hyvin.​Ei​​Kyllä​Keskustele tästä vanhempiesi ja lääkärisi kanssa. Sinulla on turvallisempi olla, kun tiedät, mihin ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua.​​Hyvä! Sinulla on turvallisempi olla, kun tiedät, mihin ottaa yhteyttä jos tarvitset apua.
​Uskallan ja osaan kysyä terveyteeni liittyviä kysymyksiä.​Ei​​Kyllä​On helpompaa kysyä vaikeitakin kysymyksiä, jos on miettinyt valmiiksi mitä haluaa tietää. Jos et ymmärrä vastausta, kysy uudestaan kunnes ymmärrät! Lääkäri, hoitaja ja vanhempasi haluavat, että tiedät sairaudestasi mahdollisimman paljon. Aloita jostakin yksinkertaisesta ja pienestä asiasta.​Hienoa, osaat jo hienosti ottaa vastuuta terveydestäsi! Sinä itse tiedät parhaiten, miten voit, joten on hienoa, että osaat kysyä asioitasi lääkäriltä ja hoitajilta! Vanhemmiltakin voit kysyä sairaudestasi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Nuortentalo; Nuoret; testi; aikuistuminen; vastuu; pitkäaikainen sairaus

Päivitetty  13.12.2017