Tunteiden hallinta

Murrosiässä tunteet voivat heitellä. Itsetuntokin saattaa välillä tuntua heikolta. On tärkeää, että omista tuntemuksista olisi mahdollista puhua jonkun kanssa.

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Jos sinua kiusataan, tiedät mitä tehdä?
Ei
Kyllä​

​Kiusaaminen on väärin ja sitä ei pidä hyväksyä missään muodossa. Kiusaamisesta täytyy puhua aikuisille, esimerkiksi opettajalle ja vanhemmillesi. On tärkeää, että sinulla on joku luotettava aikuinen. Myös netistä löytyy ohjeita: Nuortennetti (MLL).

Hyvä. Pärjäät ja luotat itseesi!
​Tiedän, että teini-ikään kuuluu tunteiden vaihtelua. Ilo voi esimerkiksi muuttua kiukuksi nopeastikin. Harjoittelen tunteideni hallintaa.​Ei​Kyllä​​Tunteet kuuluvat elämään ja voivat olla kipeitäkin. Jos suutut, koita rauhoittua ja miettiä, miksi suutuit. Kun pysähtyy hetkeksi, ehtii ajatella  ja oppii ymmärtämään tunteitaan.  Tunteiden hallintaa voi harjoitella. Tunteet (Väestöliitto).
​Hienoa! Yhteen päivään mahtuu monenlaisia tunteita!   Vaikeista tai hankalista tunteista on hyvä puhua, koska silloin oppii ymmärtämään niitä paremmin.
​Minulla on joku turvallinen aikuinen, jolle voin puhua.​Ei​Kyllä​​On tärkeää että sinulla olisi joku, kenen kanssa puhua. Turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, sukulainen, naapuri tai joku aikuinen koulusta tai terveydenhuollosta. Turvallinen aikuinen on henkilö, johon luotat ja joka kunnioittaa sinua, ja jonka kanssa voit jakaa kaikenlaisia elämääsi liittyviä asioita. ​Hienoa! On tärkeää, että sinulla on joku, kenen kanssa voit puhua.
Pidän itsestäni​.​Ei​Kyllä​​Murrosiässä itsetunto saattaa heitellä laidasta laitaan. Jos itsetunto on pitkän aikaa maassa, kannattaa miettiä, mistä voisi olla kysymys. Keskustelu usein auttaa. Mistä apua: Itsetunto (Väestöliitto).
​Hienoa, olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kun olet.

Edellinen sivuOsion alku

 


pitkäaikainen sairaus; itsetunto; Nuoret; murrosikä; Nuortentalo

Päivitetty  13.12.2017