Matka jatkuu 16-vuotiaasta eteenpäin

Nuoret aikuiset kaipaavat vanhempien neuvoja ja tukea, mutta on myös aika opetella ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnista. On tärkeää, että nuori on vähitellen oman hoitonsa asiantuntija.

​On pidettävä mielessä että kyse on nuoren elämästä. Joskus hoivaajan ja vanhemman roolista luopuminen vaatii tahtoa ja ponnistelua. Nuoren hoidosta vapautuva aika ja energia voi jättää tyhjää tilaa arkeen.

On palkitsevaa nähdä, kun nuori itsenäistyy, löytää paikkansa yhteiskunnassa ja ”nousee siivilleen”. Lopulta nuoresta kehittyy tasavertainen, itsenäinen ja kykenevä aikuinen.

Tässä vaiheessa nuoret yleensä siirtyvät aikuislääkärin seurantaan. Omat lääkkeet ovat tiedossa ja nuori osaa kuvata oireitaan.

Nuoren kannattaa harjoitella yhteydenottoa vastaanotolle sekä Kantapalvelun käyttöä.

Lastenpuolen ja aikuispuolen hoitokäytännöissä on jonkin verran eroja. Suurin muutos aikuispuolelle siirtymisessä on että vastuu hoidosta on kokonaan nuorella itsellään.

Mahdollisia hoitopaikkoja on monia. Hoito voi siirtyä kokonaan perusterveydenhuoltoon tai olla jaettuna sen ja erikoissairaanhoidon välillä.

Nuori tapaa paljon uusia ihmisiä uudessa ympäristössä. Tämä voi tuntua nuorelta aluksi hämmentävältä, mutta vähitellen lääkärit, hoitajat ja uudet hoitokäytännöt tulevat tutuiksi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  12.9.2017