Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tarjoaa nuorten ja lasten erikoissairaanhoitoa lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian aloilta.

Yksiköissä hoidetaan potilaita vastasyntyneistä 15(–18)-vuotiaaseen saakka. Lastenpsykiatriassa hoidetaan alle 13-vuotiaita lapsia ja nuorisopsykiatrian yksiköissä hoidetaan nuoria 13 ikävuodesta 22-vuotiaisiin.

Uudet potilaat ohjataan hoitoon pääsääntöisesti siten, että 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat ohjataan jo aikuisten puolelle, mutta jo hoidossa olevien potilaiden kohdalla toimitaan joustavasti huomioiden hoidon ja nuoren kehityksen tilanne.

Lastentautien yksiköitä on kaikilla HUS:n sairaanhoitoalueilla eli Hyksissä (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kerava, Kirkkonummi ja Kauniainen), Porvoossa, Lohjalla, Raaseporissa ja Hyvinkäällä. Hyksin Lastenklinikalle on keskitetty valtakunnallisesti vaikeimmin sairaiden lasten ja nuorten hoito, johon kuuluvat mm. vaikeiden sydänsairauksien tutkimus ja hoito, vaativa sydänkirurgia, elinsiirrot sekä syöpäpotilaiden kantasolusiirrot.

Hyksissä nuoria ja lapsia hoidetaan 13 eri kiinteistössä, joista suurimmat ovat Lastenklinikka ja Lastenlinna. Lastenklinikalla on lastentautien ja lastenkirurgian vuodeosastoja ja polikliinisia vastaanottoja, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä teho-osasto.

Lisäksi Lastenklinikalla sijaitsee edellisiä tukevia toimintoja, kuten laboratorio, kuvantaminen, fysioterapiayksikkö, nuoriso- ja leikkitoiminnan yksikkö sekä sairaalakoulu. Lastenlinnassa on lastenneurologian ja lastenpsykiatrian osastoja ja vastaanottoja.

Lastenklinikalla ja Espoon Jorvin sairaalassa on lapsille ja nuorille päivystyspoliklinikka. Jorvissa on myös lastentautien ja lastenneurologian vastaanottoja sekä vuodeosastoja. Lastenpsykiatrian poliklinikoita on ympäri pääkaupunkiseutua. Vantaan Peijaksen sairaalassa hoidetaan myös nuoria ja lapsia poliklinikalla.

Uusi lastensairaala valmistuu vaiheittain vuoden 2018 aikana. Uuden sairaalan kehittämisessä on ollut mukana lapsia ja perheitä ja uusissa tiloissa perheet pystytäänkin ottamaan huomioon entistä paremmin. Uusi lastensairaala toivottaa ensimmäiset potilaat tervetulleeksi syksyllä 2018.

 

Päivitetty  23.3.2018 8.42