Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tarjoaa nuorten ja lasten erikoissairaanhoitoa lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian aloilta.

​Yksiköissä hoidetaan potilaita vastasyntyneistä 15(–18)-vuotiaaseen saakka. Lastenpsykiatriassa hoidetaan alle 13-vuotiaita lapsia ja nuorisopsykiatrian yksiköissä hoidetaan nuoria 13 ikävuodesta 22-vuotiaisiin.

Uudet potilaat ohjataan hoitoon pääsääntöisesti siten, että 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat ohjataan jo aikuisten puolelle, mutta jo hoidossa olevien potilaiden kohdalla toimitaan joustavasti huomioiden hoidon ja nuoren kehityksen tilanne.

Lastentautien yksiköitä on kaikilla HUSin sairaanhoitoalueilla eli Hyksissä (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kerava, Kirkkonummi ja Kauniainen), Porvoossa, Lohjalla, Raaseporissa ja Hyvinkäällä. Uuteen lastensairaalaan on keskitetty valtakunnallisesti vaikeimmin sairaiden lasten ja nuorten hoito, johon kuuluvat mm. vaikeiden sydänsairauksien tutkimus ja hoito, vaativa sydänkirurgia, elinsiirrot sekä syöpäpotilaiden kantasolusiirrot.

HUSissa nuoria ja lapsia hoidetaan 13 eri kiinteistössä, joista suurin on Uusi lastensairaalan Meilahdessa. Uudessa lastensairaalassa on neljä vuodeosastoa, leikkaus- ja anestesiaosasto, lasten teho- ja tehovalvontaosastot sekä vastaanottotoimintaa.

Lisäksi Uudessa lastensairaalassa sijaitsee edellisiä tukevia toimintoja, kuten laboratorio, kuvantaminen sekä nuoriso- ja leikkitoiminnan tiloja.

Uudessa lastensairaalassa ja Espoon Jorvin sairaalassa on lasten päivystys alle 16-vuotiaille. Jorvissa on myös lastentautien ja lastenneurologian vastaanottoja sekä vuodeosastoja. Lastenpsykiatrian poliklinikoita on ympäri pääkaupunkiseutua. Vantaan Peijaksen sairaalassa hoidetaan myös nuoria ja lapsia poliklinikalla.

 

Kyllä

Päivitetty  23.10.2020