Kun sairauden hoito ei huvita

Joskus tulee tilanteita, joissa sairauden hoitaminen kyllästyttää. Pitkäaikaisen sairauden kanssa eläminen ei ole aina helppoa, mutta hoidon laiminlyönti pahentaa väistämättä tilannetta. Vertaistuesta on usein hyötyä, kun oma motivaatio on huono.

Suututtaa

Elämä pitkäaikaisen sairauden kanssa ei ole tasainen tie. On luonnollista, että välillä sairaus ärsyttää, raivostuttaa, turhauttaa ja jopa masentaa. Kaikki nämä tunteet ovat sallittuja ja tarvitsevat tilaa. Omahoidon laiminlyönti ei kuitenkaan ole viisas ratkaisu. Se ei poista sairautta, vaan voi johtaa entistä vaikeampaan tilanteeseen.

Väsyttää

Kun sairaus tai sen hoito tuskastuttaa, on hyvä pysähtyä hetkeksi. Mieti, mikä on sinulle tärkeää juuri nyt. Miten omat valintasi vaikuttavat siihen, että voit tehdä itsellesi tärkeitä asioita? Mieti myös, mistä haaveilet. Mitkä valinnat auttavat sinua pääsemään kohti omaa unelmaasi? Teet hyvinvointiisi vaikuttavia valintoja joka päivä, vaikka osa niistä voi mennä ohi huomaamatta. Pesitkö hampaasi? Moneltako menit nukkumaan? Lähditkö kouluun tai töihin ajoissa? Älä soimaa itseäsi, jos jonakin päivänä et ole pitänyt itsestäsi niin hyvää huolta kuin olisit voinut. Huomenna voit valita uudelleen.

Masentaa

Jos sinusta tuntuu, ettet jaksa sairauttasi enää hetkeäkään, pyydä apua. Vaihtoehtoja on useita. Vanhempasi tai sosiaalityöntekijät voivat tukea arjen järjestelyissä. Hoitopaikassasi (sairaalassa) voidaan pohtia erilaisia hoitovaihtoehtoja. Oppilaitoksessasi voidaan harkita opintosuunnitelman keventämistä tilapäisesti tai muuta yksilöllistä tukea. Potilasjärjestöistä voit kuulla, miten muut samassa tilanteessa olleet nuoret ovat selvinneet. Masennukseen ja ahdistukseen saat apua mielenterveyden ammattilaisilta. Tärkeintä on, ettet jää yksin.

Kokemuksia elämästä sairauden kanssa

Kokemuksia elämästä sairaudet kanssa (Inspis, Diabetesliitto)

Pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen tottuu vähitellen.

Pitkäaikainen sairaus on voitu diagnosoida jo lapsena. Tällaisissa tilanteissa oman erilaisuutensa sairauteen liittyen voi ymmärtää joskus vasta paljon vanhempana, jolloin sairauteen liittyviä ajatuksia ja tuntemuksia on käytävä uudelleen läpi.

Tositarinoita hoitoväsymyksestä

Lue Anna-Sofian tarina:

Anna-Sofian matka mustan veden läpi (Inspis, Diabetesliitto)

Videolla Linnea kertoo, kuinka hän väsyi sairauden hoitamiseen. Hoitoväsymyksestä on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

Edellinen sivuSeuraava sivu

hoitoväsymys; Nuoret; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018