Tervetuloa aikuispoliklinikka

Lastenpuolen ja aikuispuolen hoitokäytännöissä on jonkin verran eroja. Isoin muutos aikuispuolelle siirtymisessä on kuitenkin se, että otat itse vastuuta hoitoon liittyvistä asioista, kuten ajan varauksista ja peruutuksista.

​Mahdollisia hoitopaikkoja on monia erilaisia. Hoitosi voi siirtyä kokonaan perusterveydenhuoltoon tai olla jaettuna perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Ensimmäisellä käynnillä, (ja jatkossakin mikäli niin haluat) vanhempasi tai joku muu tukihenkilö voi olla mukana vastaanotolla. Tapaat paljon uusia ihmisiä uudessa ympäristössä. Tämä voi tuntua aluksi hämmentävältä, mutta ole avoin ja kerro itsestäsi ja sairaudestasi. Näin lääkärit ja hoitajat sekä sinä tutustutte parhaiten toisiinne.

Huomioitavia asioita sairauden hoidossa

Aikuispuolen käytännöt

Olet itse vastuussa lääkärikäyntien ja laboratoriokokeiden ym. asioiden muistamisesta. Muista siirtää aikasi, jos se ei sinulle sovi. Käyttämättömästä ajasta tulee lasku!

Lääkärisi saattaa vaihtua, mikä voi johtua aikuispuolen käytännöistä. Varaudu kertomaan ammattilaisille sairaudestasi ja aiemmasta hoidostasi.

  • Jos et muista onko reseptisi voimassa, voit itse tarkistaa verkossa Omakanta (kanta.fi) osoitteesta. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköinen henkilökortti.
  • Käy läpi mielessäsi, mistä asioista haluat keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Kysy uudestaan, jos et ymmärrä jotakin. Tuo rohkeasti esille sinua askarruttavia asioita.

Tutkimukset

Jotkut tutkimukset tehdään lastensairaalassa puudutuksessa tai nukutuksessa. Lastensairaalassa toimitaan näin, koska lapselle voi olla liian pelottavaa olla toimenpiteessä hereillä tai lapsi ei malttaisi pysyä tarpeeksi pitkään paikallaan. Aikuispuolella samat tutkimukset tehdään kuitenkin pääasiassa hereillä ollessa. Kysy lääkäriltäsi sinun sairauteesi liittyvät käytännöt, kun siirryt aikuispuolelle.

Yli 16 vuotta täyttäneet

Aikuispuolella hoidetaan 16 vuotta täyttäneitä potilaita. Joukossa on niin nuoria kuin ikäihmisiä. Potilaiden ikäjakauma on suuri ja tarpeet hyvin erilaisia.

Reseptit ja laboratoriovastaukset

Jos et muista, onko reseptisi voimassa, voit itse tarkistaa verkossa Omakanta (kanta.fi)-palvelusta. Palvelusta on mahdollista tulostaa itselle yhteenveto resepteistä. Tämä yhteenvedon tuloste on sama kuin apteekista saatava yhteenveto. Omakannasta näet myös laboratoriolähetteet ja -vastaukset sekä röntgentutkimusten lausunnot, mikäli hoitopaikkasi tallentaa nämä tiedot Potilastiedon arkistoon. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset.

Videolla Susanna kertoo aikuispuolelle siirtymisestä.

Edellinen sivuOsion alkuun

Nuortentalo; pitkäaikainen sairaus; Nuoret

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018