Menossa − 14-vuotiaasta eteenpäin

On tärkeää, että alat ottaa enemmän vastuuta lääkityksestäsi, ajanvarauksesta ja näiden muistamisesta, koska aikuispuolella vastuu monesta asiasta on vain sinulla.

Tiedätkö jo diagnoosisi, mikä siihen johti, miksi ja milloin sairastuit, kauanko olit sairaalassa? Tiedätkö mistä löydät vertaistukea? Onko sinulla kaveri, tuttava tai aikuinen kenen kanssa voit puhua?

Huomioitavia asioita sairauden hoidossa

Yksin vastaanotolle

Harjoittele vastaanotolle menemistä yksin. Vanhempasi ovat vielä tukenasi ja voivat olla mukana, mikäli niin haluat. Voit pyytää hoito-ohjeita kirjallisena tai kirjoittaa itse muistiin lääkärin tai hoitajan ohjeita. Jos sinua jännittää kovasti, voi olla vaikeaa muistaa, mitä lääkäri sanoo. Pyydä lääkäriä toistamaan tai kysy uudestaan, jos jokin asia jäi epäselväksi

Tiedätkö, mikä on Omakanta?

Kanta.fi on kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelu. Voit katsella sähköisiä reseptejäsi ja laboratoriotuloksesi Omakannasta kohdasta ”Omien tietojen katselu”.

Tutustu lähemmin Omakantaan (kanta.fi). Omakantaan voit kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksillasi. Onko sinulla jo pankkitunnukset? Ne sinun täytyy hankkia pankista.

Tiedätkö lääkityksesi ja sen, miten lääkevaikuttaa?

Miksi syöt mitäkin lääkettä, miten lääke vaikuttaa ja onko lääkkeellä haittavaikutuksia tai haitallisia yhteisvaikutuksia? Keskustele lääkärisi kanssa jos et ole varma lääkityksesi vaikutuksista. Tiedätkö miten voit tarkistaa reseptisi tai uusia sitä? Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptit ovat voimassa ja paljonko resepteissä on vielä toimittamattomia lääkkeitä.

Ajanvaraus: laita muistutus puhelimesikalenteriin!

Aikuispuolella sinun on itse huolehdittava ajanvarauksesta ja mahdollisesta ajan peruutuksesta. Harjoittele jo nyt vastuun ottamista näistä asioista. Keksi itsellesi parhaiten sopiva keino muistaa seuraava vastaanottoaikasi ja muut hoitoosi liittyvät tärkeät asiat!

Osaatko kertoa kaverille sairaudestasi ja lääkkeistäsi omin sanoin?

Ole avoin, rohkea ja kerro itsestäsi. Kaverisi voivat oppia sinulta paljon uusia asioita, joista heillä ei ole kokemusta tai käsitystä. Auta heitä ymmärtämään sinua ja tilannettasi. Olemalla avoin autat myös itseäsi parhaiten. Mikäli joutuisit tilanteeseen, jossa tarvitsisit apua, kaverisi osaavat auttaa sinua, jos tietävät, mistä on kyse

Mitä teet peruskoulun jälkeen? Tiedätkö, vaikuttaako sairautesi ammatinvalintaasi?

Useimmat hyvin hoidetut sairaudet eivät vaikuta ammatinvalintaan. Tiedätkö oman tilanteesi? Keskustele lääkärisi kanssa. Tietoa löydät esimerkiksi potilasjärjestösi sivuilta.

Lue myös Nuortentalon osuus Mitä tekisin peruskoulun jälkeen? jonne on koottu vinkkejä opiskelusta, ammatinvalinnasta, työnhausta ja kuntoutuksesta.

Mistä apua, kun ei jaksa? Löydä vertaistukea

Löydä vertaistukea

Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä täältä.

Edellinen sivuSeuraava sivu

pitkäaikainen sairaus; Nuoret; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018