Yksin vastaanotolle
Vanhempiesi läsnäolo vastaanotolla ei ole enää välttämätöntä, ellet itse niin halua ja olet tästä sopinut vanhempiesi kanssa. Joskus vanhempien ollessa mukana käy niin, että vanhemmat vastaavat (ehkä tottumuksesta) lääkärin kysymyksiin ja sinä vaan nyökkäilet. Pystyt ehkä itse kertomaan terveydestäsi tai ongelmistasi eri tavalla, kun olet yksin vastaanotolla. Toisaalta vanhemmillasi voi myös olla lääkäriltä kysyttävää, jota itse et ole tullut ajatelleeksi. Jos hoitosi ei ole tasapainossa, hoitovaihtoehdoista keskustellaan yhdessä vanhempiesi kanssa.
Tiedät, minne ja milloin hoito siirtyy
Keskustele hoitajasi ja lääkärisi kanssa, milloin sinulla on viimeinen hoitokäynti lasten puolella ja minne hoitosi aikuispuolella siirtyy.
Tiedät, osaat ja ymmärrät diagnoosisi
Kysy, kysy ja kysy, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Lääkärit ja hoitajat käyttävät helposti huomaamattaankin vaikeaselkoista lääketieteellistä kieltä tai voivat olettaa jonkin asian olevan jo sinulle selvää. Pyydä hoitohenkilökuntaa selittämään, kunnes ymmärrät. On tärkeää, että tiedät sairautesi hoitoon liittyvät asiat ja sen, miten hoito vaikuttaa. Terveys vaikuttaa jaksamiseen ja mielen virkeyteen.
Osaatko käyttää Omakantaa?
Kanta.fi on kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelu. Omakantaan voit kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksillasi. Onko sinulla jo pankkitunnukset? Voit katsella sähköisiä reseptejäsi ja laboratoriotuloksesi Omakannasta kohdasta ”Omien tietojen katselu”. Tutustu lähemmin
Omakanta (kanta.fi)
Pohdi ja testaa
Pohdi ja testaa Tämä testi auttaa sinua jäsentämään ja selkeyttämään ajatuksiasi.
Tiedät lääkkeesi
Miksi syöt mitäkin lääkettä, miten lääke vaikuttaa ja onko lääkkeellä haittavaikutuksia tai haitallisia yhteisvaikutuksia?
Tiedätkö miten voit tarkistaa reseptisi tai uusia sitä? Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptit ovat voimassa ja paljonko resepteissä on vielä toimittamattomia lääkkeitä.
Resepti (kanta.fi)
Vertaistuki
Onko sinulla joku turvallinen henkilö johon tukeutua, jos tarvitset apua? Ota selvää mihin potilasjärjestöön kuulut. Ole heihin yhteydessä ja tiedustele, onko järjestöllä aktiivista nuortenryhmää. Monet järjestöt järjestävät leirejä ja tapahtumia nuorille. Potilasjärjestön kautta voit tavata nuoria, joilla on samanlaisia kokemuksia kuin sinulla. Vertaistuki on tärkeä tuki.
Löydä vertaistukea
Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä
täältä.
Tiedät, mihin ottaa yhteyttä, jos asiat ovat
huonosti
Olet tutustunut aikuispuolen hoitopaikkaasi. Varmista, että sinulla on yhteystiedot (puhelinnumero ja osoite) uuteen hoitopaikkaasi. Kysy hoitajalta tai lääkäriltä, mihin sinun kuuluu olla yhteydessä, jos vointisi huononee äkillisesti.
Ymmärrät, että hoitamisen vastuu siirtyy
kokonaisuudessaan sinulle
Aikuispuolella olet itse vastuussa vastaanottoaikojen muistamisesta, varaamisesta ja peruuttamisesta. Aikuispuolella peruttamattomasta ajasta tulee lasku. Muistatko, milloin sinun tulee käydä laboratoriokokeissa? Laita puhelimeesi muistutus käynneistäsi tai laita muistutuslappu jääkaapinoveen. Keksi joku hyvä järjestelmä, joka auttaa sinua muistamaan tärkeitä asioitasi.
Aikuispuolella moni asia muuttuu
Muista perua aikasi, jos et pääse vastaanotolle. Jos hoitosi siirtyy terveyskeskukseen, sinun on itse varattava aika kontrollikäynnille. Voi olla, että sinua hoitaa aina uusi lääkäri tai hoitaja. Varaudu kertomaan ammattilaisille sairaudestasi ja aiemmasta hoidostasi. Voit ottaa vertaistukijan, kaverin tai vanhempasi mukaan käynneile. Sinä päätät, haluatko tulla yksin vai jonkun kanssa.