Alku − 12-vuotiaasta eteenpäin

12-vuotiaana voit alkaa totutella ajatukseen, että hoitosi lastenpuolella päättyy muutaman vuoden kuluttua ja siirtyy aikuispuolelle. Keskustele hoitohenkilökunnan ja vanhempiesi kanssa hoidostasi ja valmistautumisestasi siirtymiseen.

Kun tiedät ja ymmärrät, mitä ympärilläsi tapahtuu, sinun on helpompi ottaa vastuuta terveytesi ja sairautesi hoidosta.

Huomioitavia asioita sairauden hoidossa

​12-vuotiaana yksin vastaanotolle

Kun olet täyttänyt 12 vuotta, lääkärisi voi kutsua sinut ensin yksin vastaanotolle. Tämän tapaamisen tarkoituksena on tottua keskustelemaan ammattilaisen kanssa itse ja omin sanoin. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö vanhempasi olisi enää mukana ja tukemassa sinua hoidossasi. Tarkoitus on vahvistaa itsenäistymistä ja tukea valmistautumista hoidon siirtymiseen aikuisten puolelle.

Mieti kysymyksiä hoitajalle ja lääkärille

Mikä askarruttaa mieltäsi? Liittyykö huolesi sairauteesi, lääkkeisiisi, vai ehkä tulevaisuuteen tai menneisyyteen? Voit kysyä lääkäriltäsi kaikkea. Uskalla olla avoin ja tuo esille itsellesi tärkeitä asioita. Näin hoitohenkilökunta pystyy parhaiten auttamaan sinua. Voit valmistautua vastaanottoon miettimällä valmiiksi kysymyksiä tai asioita, joista haluat puhua lääkärin tai hoitajan kanssa.

Testaa itseäsi

Pohdi ja testaa Tämä testi auttaa sinua selventämään ajatuksiasi.

Missä vaiheessa, miksi ja minne hoito siirtyy?

Ammattilaiset haluavat varmistaa, että saat sinulle parhaiten soveltuvinta hoitoa sairautesi ja kehityksesi eri vaiheissa. Kysy hoitohenkilökunnalta, millainen on käytäntö hoidon siirtymiselle sinun sairaudessasi. Hoitosi voi siirtyä esimerkiksi lähimpään yliopistosairaalaan, keskussairaalaan tai terveyskeskukseen. Jokaisen nuoren kohdalla siirtymisajankohta suunnitellaan yksilöllisesti hoitohenkilökunnan kanssa.

Diagnoosi (DG)

DG tarkoittaa diagnoosia sairaudestasi. Diagnoosi kertoo, mistä sairaudesta on kysymys. Mitä paremmin ymmärrät sairauttasi, eli sitä, mikä johtuu mistäkin, sitä paremmin osaat hoitaa itseäsi.

Lääkkeet

Tiedäthän, mitä lääkkeitä käytät, miten ne vaikuttavat ja mitä tapahtuu, jos jätät lääkkeesi ottamatta? Puhu lääkärisi tai hoitajasi kanssa myös näistä asioista.

Edellinen sivuSeuraava sivu

pitkäaikainen sairaus; Nuoret; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018