Fume-terveyspeli

Fume on mobiililaitteilla pelattava terveyspeli, joka käsittelee savukkeiden, nuuskan ja sähkötupakan käytön negatiivia seurauksia ja tuo esille tupakoimattomuuden myönteisiä puolia eri aihealueiden näkökulmista. Peli on suunnattu 10−13-vuotiaille.

Fumessa käsiteltäviä aihealueita ovat mm. tupakkatuotteiden vaikutukset terveyteen, fyysiseen kuntoon ja ympäristöön, tupakkatuotteiden aiheuttama riippuvuus ja ikätovereilta tuleva painostus kokeilla tupakkaa.

Fumeen sisällytetyt minipelit on suunniteltu samalla hauskoiksi, mutta silti tarjoamaan pelaamisen lomassa faktoihin pohjautuvaa tietoa tupakkatuotteista ymmärrettävällä tavalla: herättää ajattelemaan tupakkatuotteiden käytön seurauksia ja kannustaa sanomaan EI tupakkatuotteille.

Minipelien lisäksi sovelluksen aloitusnäytöltä löytyy lyhyitä tekstimuotoisia tietoiskuja peliin sisällytetyistä aihealueista. Fume on suunnattu ensisijaisesti 10−13-vuotiaille.

Fume on tarkoitettu pelattavaksi joko itsenäisesti tai sitä voidaan hyödyntää osana esimerkiksi kouluissa toteutettavaa terveysohjausta tupakkatuotteista keskustelun pohjana.

Fume on ladattavissa maksutta mobiililaitteille mobiilikaupoista (Android: Google Play; iOS: App Store; Windows: Microsoft store).

Fumea on kehitetty yhdessä nuorten, Turun yliopiston TEPE-tutkimusryhmän ja NordicEdu-pelifirman kesken tutkimusnäytön pohjalta. Fume on osa Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella toteutettavaa väitöskirjatutkimusta. Fumen kehitystyötä ja peliin liittyvää tutkimusta ovat rahoittaneet Turun yliopisto, Juho Vainion Säätiö, Hengityssairauksien tutkimussäätiö, TYKS-säätiö, Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y. ja Turun kaupunki.


Edellinen sivuOsion alkuun

 


nuuska; sähkötupakka; terveyspeli; fume; Nuoret; Nuortentalo; tupakka

Kyllä

Päivitetty  12.12.2017