Murrosiässä nuori kasvaa ja kehittyy

Murrosiän muutokset ovat viesti siitä, että elimistö toimii, kuten pitää. Murrosikä käynnistyy hormonitoiminnon ohjaamana tavallisesti 8–14 vuoden iässä ja kestää 3–5 vuotta.

Murrosiän ajoittumiseen ja kulkuun vaikuttavat erityisesti perintötekijät, mutta myös ravitsemus ja elämäntavat. Tytöillä kasvu ja kehitys alkaa tavallisesti poikia aiemmin. Vanhempien kehitysaikataulu on hyvä ennustaja nuoren omalle murrosiän käynnistymiselle. Poikien ja tyttöjen murrosiän kehitys poikkeavat toisistaan.

Pojat

Poikien murrosikä käynnistyy tavallisesti 9–13,5 vuoden iässä. Jos havaitset murrosikään liittyviä muutoksia ennen tätä tai murrosikäsi ei ole käynnistynyt, ole yhteydessä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Kivekset tuottavat murrosiän kehityksen kannalta tärkeää miessukuhormonia eli testosteronia. Häpykarvoitus ja hien haju ilmaantuvat usein samanaikaisesti murrosiän käynnistymisen kanssa. Testosteroni saa aikaan myös peniksen kasvun murrosiän keskivaiheilla. Kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13–14 vuoden iässä. Murrosiässä pojilla luuston ja lihaksiston massa kasvavat, ääni madaltuu ja hemoglobiinitaso nousee.

Lue lisää:

Pojan keho (Väestöliitto)

Tytöt

Tyttöjen murrosikä käynnistyy tavallisesti 8–13 vuoden iässä. Jos havaitset murrosikään liittyviä muutoksia ennen tätä tai murrosikäsi ei ole käynnistynyt, ole yhteydessä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Tytöillä munasarjat tuottavat murrosiän kannalta tärkeitä naissukuhormoneja eli estrogeenejä, jotka saavat aikaan murrosiän ensimmäisenä merkkinä rintarauhasten kasvun. Kasvu voi tuntua rintojen arkuutena. Pituuskasvun kiihtyminen ja kasvun kiivain vaihe ajoittuvat tavallisesti murrosiän alku- tai keskivaiheeseen. Häpykarvoitus ilmaantuu usein samanaikaisesti rintojen kasvun kanssa. Estrogeeni kypsyttää kohdun limakalvoa ja kuukautiset alkavat tavallisesti murrosiän myöhemmässä vaiheessa. Niiden alkaessa voimakkain kasvupyrähdys on jo ohi.

Lue lisää:

Tytön keho (Väestöliitto)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Nuortentalo; Nuoret; murrosikä

Päivitetty  11.12.2017