Ravitsemus

Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen ruokailu ja riittävä veden juominen edistävät terveyttä. Joskus ruokavalio ja ruokailuajat pitää suunnitella sairauden ja lääkityksen takia tavallista tarkemmin.

Syö ja juo ​​säännöllisesti!

Syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Ruokavaliolla on suuri merkitys hyvinvointiisi ja jaksamiseesi. Hyvä ruoka on maukasta ja ravitsevaa eli sisältää riittävästi energiaa, ravintoaineita (esimerkiksi proteiinia), hivenaineita (esimerkiksi rauta) ja kuitua.

Syö terveellisesti viisi kertaa päivässä. Säännöllinen syöminen pitää nälän poissa, mielen virkeänä ja painon hallinnassa. Kovassa nälässä tulee helposti ahmittua.

Muista juoda riittävästi pitkin päivää, hyvä määrä on noin viisi lasillista vettä päivässä. Energiajuomat sisältävät kofeiinia ja kofeiini edistää nesteen poistumista kehosta. Kofeiinipitoisella juomalla (kahvi, tee, kaakao ja energiajuomat) ei siis voi taata riittävää nesteen saantia. Sekä sokeroidut että maustetut hiilihapotetut juomat heikentävät hampaiden terveyttä.

Kokeile uusia makuja ja ruokia. Kokeile myös tehdä ruokaa itse. Voit aloittaa helpoilla resepteillä ja kokata vaikka kavereillesi tai perheellesi.

Suunnittele ruokailut etu​käteen!

Suunnittele etukäteen missä syöt. Jos ruokailuvälit venyvät liian pitkiksi ota mukaan pieni välipala, hedelmä, voileipä, smoothie tai pähkinöitä. Jos asut jo omillasi, suunnittele myös, mitä syöt. Tyhjästä jääkaapista on vaikea keksiä hyvää ruokaa.

Ota huomioon sairautesi mahdollisesti aiheuttama erikoisruokavalio. Moneen neurologiseen sairauteen liittyy lisääntynyt tai vähentynyt energian kulutus. Mikäli painon kanssa sinulla on ongelmia, voi ravitsemusterapeutti auttaa sinua.

Eikö joku ruoka sovi sinulle? Tiedätkö, miten lääkkeesi kuuluu ottaa: aamulla, illalla, ruuan kanssa vai tyhjään vatsaan? Mitä paremmin jaksat huomioida erityistarpeesi, sen paremmin voit. Jo pienillä muutoksilla voi olla iso vaikutus energisyyteen ja jaksamiseen.

Ravinto vaikuttaa suoliston toimintaan ja aineenvaihduntaan. Hyvä ruoka on osa hoitoasi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

pitkäaikainen sairaus; ravitsemus; Nuoret; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  11.12.2017