Ajankohtainen

Uuden tutkimuksen mukaan älylaitteista ei haittaa nuorille – suomalaisasiantuntija rauhoittaisi edelleen illat

Julkaistu 12.4.2019 11.20

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ruutuajalla ei ole merkitystä nuoren hyvinvointiin siinä määrin kuin aiemmin on ajateltu. Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola toivoo noudatettavan edelleen suosituksia, joissa älylaitteiden käyttöä kehotetaan välttämään ennen nukkumaanmenoa.

Laajassa tutkimuksessa mitattiin eri menetelmin 12–15-vuotiaiden päivittäistä ruutuaikaa ja tyytyväisyyttä elämään. Ruutuajalla ei katsottu olevan merkittävää vaikutusta hyvinvointiin, kertovat tutkimustulokset. Myöskään illalla kulutetun ruutuajan määrä ei näyttänyt vaikuttavan niin paljon nuorten hyvinvointiin kuin aiemmin oli arvioitu. Aikaisemmin ruudun äärellä vietettävän ajan on raportoitu liittyvän keskittymiskyvyn huononemiseen, aiheuttavan riippuvuutta, vaikuttavan epäedullisesti silmien hyvinvointiin ja huonontavan yöunta. Tutkimukseen osallistui noin 18 000 nuorta Britanniasta, Irlannista ja Yhdysvalloista.

Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola Helsingin Yliopistosta toteaa, että tutkimuksen etuja ovat laaja aineisto ja eri menetelmien käyttö. Pitkittäinen seuranta kuitenkin puuttuu, sillä nuoria oli kuultu vain kerran. Lisäksi analyyseissä ei erotella sitä, minkälaista älylaitekäyttö nuorilla on ollut: onko laitetta käytetty esimerkiksi videoiden katsomiseen, läksyjen tekemiseen vai pelaamiseen. Tutkimuksen tulkintaan voi meillä vaikuttaa myös se, että Suomessa älylaitteiden käyttö on yleistä ja se aloitetaan varhain.

Kehittyvät aivot tarvitsevat rauhallista unta, minkä takia Kosola suosittelee, että ennen nukkumaanmenoa ainakin tunti olisi rauhoitettu älylaitteilta vapaaksi ajaksi.

Lue lisää:

Uusi tutkimus yllättää: Ruutuajasta ei haittaa nuorelle, suomalaistutkija rauhoittaisi yhä illat laitteilta. (Helsingin Sanomat)