Ajankohtainen

Teinin tunnekuohut kuuluvat normaaliin kehitykseen – voimakkaan kapinoinnin taustalla voi olla useita syitä

Julkaistu 21.12.2018 9.40

Murrosiässä nuori itsenäistyy ja tekee irtiottoa vanhemmistaan. Joskus liian tiivis suhde vanhempaan tai lähiaikuiseen voi aiheuttaa sen, ettei nuori saa liikkumatilaa ja joutuu ikään kuin riuhtaisemaan itsensä irti.

Vanhemmista irtautuminen voi näkyä joskus rajuinakin yhteydenottoina, etenkin, jos vanhemman on vaikea suhtautua lapsensa aikuistumiseen. Toisaalta murrosikäisen rajumman oirehdinnan taustalla voi olla myös huomionhakua ja tarvetta huolenpidolle, jos nuori on joutunut ottamaan vastuuta isoista asioista liian aikaisin. Myös liian vapaa kasvatus ja rajattomuus voivat aiheuttaa oireita. Äkkipikaisuuteen vaikuttavat myös temperamenttierot.

Vanhempien on tasapainoiltava sen suhteen, kuinka paljon liikkumavaraa nuorelle tulisi antaa. Joka tapauksessa nuori tarvitsee vanhempiaan, vaikka käyttäytyminen kertoisikin välillä muuta.

Lue lisää:

Lue Yle Uutisten juttu Kalliolan perheestä, jossa on kaksi teiniä. Jutussa on haastateltu myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton työntekijää.

Miksi toinen murrosikäinen räjähtelee ja toinen on tyyneyden perikuva? Rajun oireilun takana saattaa olla liian tiivis suhde vanhempaan (YLE)