Ajankohtainen

Nuorisolääketieteen dosentti uudistaisi kouluterveydenhuoltoa

Julkaistu 9.4.2018 14.35

Helsingin yliopiston nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola haluaisi kehittää kouluterveydenhuoltoa siten, että tukea tarvitsevat nuoret voitaisiin huomioida paremmin.

​Suurimmalla osalla nuorista menee hyvin, ja suomalaista terveydenhuoltoa kadehditaan maailmalla. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia voisi kuitenkin tuoda lähemmäksi nuoria. Koulujen ja oppilaitosten lisäksi ammattilaisia voisi tavata esimerkiksi nuorisotiloissa. 

– Meillä on iso joukko nuoria, jotka ovat toisen asteen koulutuksen ulkopuolella sekä niitä, jotka eivät koe koulua parhaaksi paikaksi lähestyä ammattilaisia, perustelee Kosola, joka on lisäksi Helsingin kaupungin lasten ja nuorten terveyspalveluiden johtava ylilääkäri.

Yhdessä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kanssa nuorisotiloissa työskentelevät ammattilaiset muodostaisivat tiiviin tukiverkoston, jonka läpi yhä harvempi nuori putoaisi. Myös erilaisia nuorille suunnattuja sosiaali- ja terveysalan verkkopalveluita olisi hyvä kehittää eteenpäin.

Herkkyyttä nuoren kohtaamiseen

Nuorisolääketieteen erityispätevyyskoulutus aloitettiin Suomessa 2014, ja sen on suorittanut tähän mennessä 101 lääkäriä. Kosolalle tammikuussa myönnetty nuorisolääketieteen dosentuuri on ensimmäinen Pohjoismaissa.

Hän toivoo, että nämä alan koulutuksen ja tutkimuksen edistysaskeleet vievät eteenpäin nuorisolääketieteen asemaa ja sitä, että aiheen käsittelyä saataisiin edes ripaus myös lääkäreiden peruskoulutukseen.

– On tärkeää opastaa lääkäreitä voittamaan nuorten luottamus ja toisaalta säilyttämään se. Mahdollisuus puhua avoimesti kaikista asioita on todella tärkeää nuoruudessa, Kosola sanoo.