Ajankohtainen

Kansainvälinen Nuorisolääketieteen kokous Intiassa lokakuussa 2017

Julkaistu 12.12.2017 10.00

Nuortentaloa rakentamassa olleet nuorisolääkärit osallistuivat suureen kansainväliseen kongressiin Intiassa. Aiheet käsittelivät laajasti nuorten.

IAAH:n organisoima kongressi järjestettiin 22 miljoonan ihmisen asuttamassa New Delhissä, Intiassa.  Kongressissa kuultiin esityksiä mm. nuorten päihteiden käytöstä, teiniavioliitoista ja –raskauksista. Myös nuorten netin käyttöä ja nettikiusaamista käsittelevät luennot herättivät kiinnostusta.

Nuorten netinkäyttö lisääntynyt maailmanlaajuisesti

Facebookin kuukausittaiset käyttäjämäärät ovat nousseet yli 2 miljardiin, Youtuben 1,5 miljardiin, WhatsAppilla on kuukausittain 1,2 miljardia ja Instagramillakin 700 miljoonaa käyttäjää. Twiittajia on kuukausittain noin 300 miljoonaa.

Internet ja sen luomat sovellukset eli appit ovat tulleet jäädäkseen. Netti on valtava tiedon, vapaa-ajanvieton ja viihteen tuottaja, mutta siitä voi tulla myös riippuvaiseksi tavalla, joka vastaa huumeriippuvuutta.

Tällöin netin käyttö vie vähitellen kaiken ajan ja syrjäyttää normaalin elämän, johon kuuluu tavallinen vuorokausirytmi, koulu tai työ, sosiaalinen elämä ”livenä” sekä tulevaisuuden suunnittelu.

Keinoja nettiriippuvuuden vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi

Luennolla esiteltiin erilaisia vanhemmille tarkoitettuja ohjelmia, jotka tukevat huoltajia ohjaamaan lastensa netin käytön terveelle pohjalle. Myös nuorille suunnattuja ohjeita käytiin läpi.

Esillä oli myös tutkimus yliopisto-opiskelijoista, jotka osallistuivat 24 tunnin ”nettipaastoon”. Monille tutkimuksiin osallistujille omasta älypuhelimesta luopuminen vuorokaudeksi oli todella vaikeaa, mutta myös silmiä avaavaa ja palkitsevaa. Tutkimuksen perusteella muun muassa suositeltiin, että perheet pitäisivät kerran viikossa yhteisen iltapäivän ja illan, jolloin älypuhelinta tai -laitetta ei käytettäisi ollenkaan.

Onnistuisiko sama sinulta?