Ajankohtaista

​​​​​​​​​​

 

 

Nuorten transitiotutkimukseen iso apurahahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nuorten-transitiotutkimukseen-iso-apurahaNuorten transitiotutkimukseen iso apuraha2.12.2019 13.20.00Pitkäaikaissairaan nuoren hoidon siirtymisestä aikuispuolelle on toistaiseksi vähän tutkittua tietoa. Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosolalle on myönnetty Suomen Lääketieteen Säätiön 200 000 euron Tutkimusryhmän perustajan apuraha. Tuki mahdollistaa 500 pitkäaikaissairautta sairastavaa nuoren kolmen vuoden seurannan.
Ylipainoiset nuoret voivat huonommin kuin ikätoverinsahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/ylipainoiset-nuoret-voivat-huonommin-kuin-ikätoverinsaYlipainoiset nuoret voivat huonommin kuin ikätoverinsa3.9.2019 12.15.00Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyn aineistoon perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että ylipainoiset nuoret kokivat terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi yleisemmin kuin normaalipainoiset ikätoverinsa. Ylipainon varhainen ehkäisy ja perheen psykososiaalinen tukeminen edesauttavat ongelmien kasaantumista.
Tulehduksellista suolistosairautta sairastavan nuoren seuranta tärkeää järjestää hyvinhttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/tulehduksellista-suolistosairautta-sairastavan-nuoren-seuranta-tärkeää-järjestää-hyvinTulehduksellista suolistosairautta sairastavan nuoren seuranta tärkeää järjestää hyvin29.8.2019 8.15.00Tulehdukselliset suolistosairaudet, haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, alkavat yleensä 15–35-vuotiaana. Oireina on vatsakipuja ja veristä ripulia. Suolistosairaudet ovat iso henkinen ja fyysinen kuorma, minkä takia etenkin nuoret tarvitsisivat aktiivista seurantaa ja tukea.
Elämänhallintatesti auttaa oman voinnin arvioinnissahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/elämänhallintatesti-avuksi-oman-voinnin-arvioinnissaElämänhallintatesti auttaa oman voinnin arvioinnissa6.8.2019 9.30.00Nuori, millaiseksi koet terveytesi tällä hetkellä? Miltä oman sairauden hoitaminen tuntuu? Kokeile Nuortentalon elämänhallintatestiä, joka auttaa selkiyttämään ajatuksiasi hyvinvoinnista.
Uuden tutkimuksen mukaan älylaitteista ei haittaa nuorille – suomalaisasiantuntija rauhoittaisi edelleen illathttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/uuden-tutkimuksen-mukaan-älylaitteista-ei-haittaa-nuorille-–-suomalaisasiantuntija-rauhoittaisi-edelleen-illatUuden tutkimuksen mukaan älylaitteista ei haittaa nuorille – suomalaisasiantuntija rauhoittaisi edelleen illat12.4.2019 8.20.00Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ruutuajalla ei ole merkitystä nuoren hyvinvointiin siinä määrin kuin aiemmin on ajateltu. Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola toivoo noudatettavan edelleen suosituksia, joissa älylaitteiden käyttöä kehotetaan välttämään ennen nukkumaanmenoa.
Murrosikäisten unenmäärä vähentynyt yli tunnillahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/murrosikäisten-unenmäärä-vähentynyt-yli-tunnillaMurrosikäisten unenmäärä vähentynyt yli tunnilla9.4.2019 9.40.00Viiden vuoden seurantatutkimuksessa selvisi, että murrosikäisillä unen määrä väheni yli tunnin yössä. Samalla nuoret raportoivat päiväväsymyksestä ja lisääntyneestä päänsärystä, vatsa-, selkä- tai niska-hartiakivuista sekä psyykkisistä oireista. Terveemmäksi itsensä tunsivat ne, jotka nukkuivat enemmän.
Nuortentaloon uusia sisältöjähttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nuortentaloon-uusia-sisältöjäNuortentaloon uusia sisältöjä12.3.2019 12.00.00Nuortentalon uudet sisällöt, elämänhallintatesti ja erilaisten valintojen seurauksia havainnollistava videonavigaattori, täydentävät olemassa olevia aihepiirejä. Nuortentalo kannustaa pitkäaikaissairaita nuoria itsensä kuuntelemiseen ja tuen pyytämiseen.
Ilmoittaudu mukaan Nuorten Camp -valmennusleirillehttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/ilmoittaudu-mukaan-nuorten-camp-valmennusleirilleIlmoittaudu mukaan Nuorten Camp -valmennusleirille11.2.2019 11.00.0026.–27.4. järjestettävällä HUS Nuorten Camp -leirillä pitkäaikaissairaat nuoret saavat lisätietoa hoidon siirtymisestä aikuispuolelle. Viikonlopun aikana tutustuu myös potilasjärjestöjen toimintaan ja saa mahdollisuuden tavata muita vertaisia.
Nuuskan käyttö on monen nuoren mielestä siistiä – haitoista pitäisi puhua enemmänhttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nuuskan-käyttö-on-monen-nuoren-mielestä-siistiä-–-haitoista-pitäisi-puhua-enemmänNuuskan käyttö on monen nuoren mielestä siistiä – haitoista pitäisi puhua enemmän17.1.2019 9.45.00Tupakointi nuorten ja aikuisten keskuudessa on vähentynyt viime vuosikymmeninä pitkäjänteisen työn tuloksena. Sen sijaan kouluterveyskyselyn mukaan nuuskan käyttö on yleistynyt 2010-luvulla erityisesti pojilla, vaikka nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä.
Teinin tunnekuohut kuuluvat normaaliin kehitykseen – voimakkaan kapinoinnin taustalla voi olla useita syitähttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/teinin-tunnekuohut-kuuluvat-normaaliin-kehitykseen-–-voimakkaan-kapinoinnin-taustalla-voi-olla-useita-syitäTeinin tunnekuohut kuuluvat normaaliin kehitykseen – voimakkaan kapinoinnin taustalla voi olla useita syitä21.12.2018 7.40.00Murrosiässä nuori itsenäistyy ja tekee irtiottoa vanhemmistaan. Joskus liian tiivis suhde vanhempaan tai lähiaikuiseen voi aiheuttaa sen, ettei nuori saa liikkumatilaa ja joutuu ikään kuin riuhtaisemaan itsensä irti.
Nousukausi ei lisännyt vuonna 1997 syntyneiden hyvinvointiahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nousukausi-ei-lisännyt-vuonna-1997-syntyneiden-hyvinvointiaNousukausi ei lisännyt vuonna 1997 syntyneiden hyvinvointia13.11.2018 10.20.00Tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Nuorisotutkimusseuran raportti selvittää vuonna 1997 syntyneen ikäluokan kasvuolosuhteiden yhteyksiä hyvinvointiin. 10 vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen verrattuna aiempaa useammalle oli esimerkiksi asetettu psykiatrinen diagnoosi.
Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet – maailman mielenterveyspäivän teemana nuorethttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/olet-tärkeä-juuri-sellaisena-kuin-olet-–-maailman-mielenterveyspäivän-teemana-nuoretOlet tärkeä juuri sellaisena kuin olet – maailman mielenterveyspäivän teemana nuoret10.10.2018 5.45.00Maailman mielenterveyspäivän teemana vuonna 2018 on nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys muuttuvassa maailmassa.
Vertaistukikoulutus harvinaissairautta sairastaville nuorille aikuisillehttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/vertaistukikoulutus-harvinaissairautta-sairastaville-nuorille-aikuisilleVertaistukikoulutus harvinaissairautta sairastaville nuorille aikuisille20.9.2018 8.00.00Harvinaista sairautta sairastavia nuoria aikuisia haetaan Invalidiliiton järjestämään vertaistukikoulutukseen.
Vanhempien koulutuksella merkitystä nuoren hyvinvointiinhttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/vanhempien-koulutuksella-merkitystä-nuoren-hyvinvointiinVanhempien koulutuksella merkitystä nuoren hyvinvointiin5.7.2018 7.00.00Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen raportin mukaan vanhempien koulutustaso näkyy nuorten hyvinvoinnissa selvästi. Etenkin äitien alhaisella koulutustasolla on merkitystä, selviää raportista.
Nuorena sairastettu syöpä voi lisätä mielenterveysongelmien riskiä myöhemmällä iällähttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nuorena-sairastettu-syöpä-voi-lisätä-mielenterveysongelmien-riskiä-myöhemmällä-iälläNuorena sairastettu syöpä voi lisätä mielenterveysongelmien riskiä myöhemmällä iällä8.6.2018 6.20.00Alle 35-vuotiaana syövän sairastaneilla on suurentunut riski mielenterveysongelmiin ja muistisairauteen terveisiin sisaruksiin verrattuna. Myöhäisseurannassa tulisi huomioida myös mielialaongelmien kartoitus, selviää LL Ritva Ahomäen väitöskirjasta.
Uusi Noodi.me-sovellus etsii nuorille sopivaa alaa peruskoulun tai lukion jälkeenhttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/uusi-noodi-me-sovellus-etsii-nuorille-sopivaa-alaa-peruskoulun-tai-lukion-jälkeenUusi Noodi.me-sovellus etsii nuorille sopivaa alaa peruskoulun tai lukion jälkeen13.4.2018 10.35.00Vastikään julkaistu Noodi-sovellus auttaa nuoria tulevaisuuden suunnittelussa. Työkalu tarjoaa poikkeuksellisen laajasti tietoa eri ammateista ja tutkinnoista.
Nuorisolääketieteen dosentti uudistaisi kouluterveydenhuoltoahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/nuorisolääketieteen-dosentti-uudistaisi-kouluterveydenhuoltoaNuorisolääketieteen dosentti uudistaisi kouluterveydenhuoltoa9.4.2018 11.35.00Helsingin yliopiston nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola haluaisi kehittää kouluterveydenhuoltoa siten, että tukea tarvitsevat nuoret voitaisiin huomioida paremmin.
Näkökulmia seksistä puhumiseen nuoren kanssahttps://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/näkökulmia-seksistä-puhumiseen-nuoren-kanssaNäkökulmia seksistä puhumiseen nuoren kanssa20.3.2018 8.00.00Koulun terveyskirjasto tukee nuorten terveys- ja elämäntaitojen oppimista. Teemat, kuten seksi, seurustelu, arvostava kohtaaminen terveystottumukset ja luonteenvahvuudet, tarjoavat hyviä keskustelunavauksia mm. nuorten kanssa työskenteleville.
Pitkäaikaissairaan kannattaa huomioida muutokset sosiaali- ja terveysasioissa vuonna 2018https://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/pitkäaikaissairaan-kannattaa-huomioida-muutokset-sosiaali-ja-terveysasioissa-vuonna-2018Pitkäaikaissairaan kannattaa huomioida muutokset sosiaali- ja terveysasioissa vuonna 201815.2.2018 6.25.00Reumaliitto on julkaissut lyhyen koosteen vuoden 2018 mukanaan tuomista muutoksista, jotka liittyvät sosiaali- ja terveysasioihin. Muutokset koskevat reumasairaiden lisäksi myös muita pitkäaikaissairaita.
Pitkäaikaissairas nuori – ilmoittaudu Nuorten Camp -valmennusleirille!https://www.terveyskyla.fi/nuortentalo/ajankohtaista/pitkäaikaissairas-nuori-–-ilmoittaudu-nuorten-camp-valmennusleirillePitkäaikaissairas nuori – ilmoittaudu Nuorten Camp -valmennusleirille!16.1.2018 6.15.00Tapahtuma on tarkoitettu pitkäaikaissairaille nuorille, joiden hoito on siirtynyt tai siirtymässä vuoden kuluessa aikuisten puolelle. Leirillä tapaa vertaisia nuoria ja saa tietoa hoidon siirtymiseen liittyvistä asioista.