Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä tekonivelistä

Täältä löydät vastauksia yleisiin kysymyksiin tekonivelistä ja tekonivelleikkauksesta. Lue milloin voit taas palata töihin, milloin voit ajaa autoa ja hälyttääkö lentokentän turvatarkastus tekonivelesi vuoksi.

Tekonivelten laatu ja kestävyys ovat vuosien kehityksessä parantuneet. On arvioitu, että 10 vuoden kuluttua leikkauksesta noin 95 prosenttia tekonivelistä on paikallaan toimien normaalisti.

Tekonivel on kuitenkin mekaaninen varaosa, joka voi kulua tai irrota luusta. Voimakkaita iskuja ja ääriasentoja sisältävä liikunta ja ylipaino voivat aiheuttaa tekonivelen kulumista ja lisätä sen irtoamisriskiä.

Ylipaino ei ole este tekonivelleikkaukselle, mutta se lisää tulehdusriskiä lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa ja voi vaikeuttaa toimenpiteen suoritusta. Sairaalloisen ylipainoisen (painoindeksi 40 tai enemmän) potilaan tekonivelleikkaukseen suhtaudutaan siksi pidättyvästi.

Ylipainoisen tulisi pyrkiä painon pudotukseen ennen tekonivelleikkausta. Jos laihtumisesta on selvää hyötyä juuri sinun kohdallasi, ortopedi voi ohjata sinut esimerkiksi ravitsemusterapeutille. Leikkaus tehdään sitten kun turvallinen paino on saavutettu.

Voimakasta laihduttamista juuri ennen leikkausta ei kuitenkaan suositella. Voimakkaan laihduttamisen aikana haavojen paraneminen saattaa häiriintyä.

Jotta tekonivelleikkauksesta olisi mahdollisimman suuri hyöty, tulee sinun myös kiinnittää huomiota painonhallintaan leikkauksen jälkeen. Ylipaino lisää tekonivelen kuormitusta ja kulumista.

Ikä ei ole este tekonivelleikkaukselle, mutta potilaan perussairauksien tulee olla hyvässä hoitotasapainossa jotta leikkaus voidaan tehdä.

Erityisesti sydän-, verenkierto- ja hengityssairauksien sekä diabeteksen lääkitysten tulee olla sopivalla tasolla. Myös äkillisen sairauden, kuten flunssan, hammas- tai ihotulehduksen yllättäessä joudutaan usein siirtämään suunniteltua leikkausta tekonivelen tulehtumisen välttämiseksi.

Siksi on hyvä käydä hammastarkastuksessa sekä hoidattaa mahdolliset perussairaudet ja iho-ongelmat hyvissä ajoin ennen leikkausta

Tekonivelleikkaus kestää tyypillisesti yhdestä kahteen tuntiin. Liikkeelle pääsee yleensä jo leikkauspäivänä.

Osastolla harjoitellaan liikkumista fysioterapeutin ohjauksessa. Kun kävely tasaantuu ja pahin kipu laantuu, pääset kotiin jatkamaan kuntoutumista.

Leikkauksen jälkeen sairaalassa vietetään tavallisesti 2–3 päivää.

Samanaikainen lonkkien tekonivelleikkaus voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on vaikea nivelrikko molemmissa lonkissa ja lonkkiin on kehittynyt hankalat liikerajoitukset.

Edellytyksenä toimenpiteille on hyvä yleiskunto. Sinulla ei myöskään saa olla merkittäviä perussairauksia.

Kyynärsauvoista voit luopua, kun kävely on turvallista ja ontuminen mahdollisimman vähäistä. Yleensä potilaat luopuvat kyynärsauvojen käytöstä 2-4 viikon jälkeen leikkauksesta.

Polven ja lonkan tekonivelleikkaus vaatii yleensä noin kolmen kuukauden sairausloman. Ennen tekonivelleikkausta on hyvä suunnitella arkea toipilaana, esimerkiksi:

 • varaamalla pakastimeen ruokaa tai harkitsemalla kauppapalvelua

 • suunnittelemalla mahdollisten lemmikkien hoito- ja ulkoilutusjärjestelyt

 • tekemällä kodista mahdollisimman esteettömän.

Voit ajaa autolla, kun pystyt luotettavasti ja turvallisesti painamaan polkimia. Tähän menee yleensä 6–8 viikkoa, mutta aika riippuu jokaisen potilaan yksilöllisestä kuntoutumisesta.

Tekonivelet saattavat hälyttää lentokentän turvatarkastuksissa. Tällöin tekonivelen alue tarkastetaan käsianturilla.

Todistusta tekonivelestä ei vaadita lentokentillä. Turvatarkastukseen kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa.

Polven ja lonkan tekonivelen kanssa voi pääsääntöisesti palata fyysisiin ammatteihin sekä useisiin liikuntamuotoihin. Korkean kantaiskun lajeja, kuten juoksua ja hyppylajeja, ei liiemmin suositella. Ne voivat lisätä tekonivelen liukupintojen kulumista.

Jotkut ammatit, kuten poliisi tai palomies, saattavat aiheuttaa tekonivelen suhteen työsuojelullisen ongelman. Näihin ammatteihin paluuta ei voida luvata.

Tekonivelleikkauksen jälkeen suositellaan säännöllistä liikuntaa, kuten:

 • kävelyä

 • polkupyöräilyä

 • hiihtoa

 • ja vesiliikuntaa.

Tietty varovaisuus liikuntalajien valinnassa kannattaa. Seuraavat liikkeet ja lajit voivat altistaa tapaturmille, kuormittaa ja kuluttaa tekoniveltä:

 • voimakkaat hypyt, iskut ja tärähdykset (esimerkiksi juoksussa)

 • nivelen voimakkaat ääriasennot ja sen vääntyminen

 • kontaktilajit, joissa joutuu voimakkaaseen fyysiseen kosketukseen toisen urheilijan kanssa (esimerkiksi jääkiekko ja amerikkalainen jalkapallo).

 • syvään kyykkyyn meneminen painon kanssa.

Tekonivelen aiheuttamat rajoitteet sukupuolielämään ovat vähäisiä. Sukupuolielämää voi jatkaa tavanomaisesti tekonivelen salliman liikkeen rajoissa.

Raskaus ja synnyttäminen ovat myös mahdollisia tekonivelleikkauksen jälkeen.

Päivitetty 24.8.2018