Toipuminen tekonivelleikkauksesta

​Useimmat potilaat viettävät sairaalassa muutaman vuorokauden tekonivelleikkauksen jälkeen. Kokonaisvaltaiseen kuntoutumiseen voi kulua vuosi. Liikuntaharjoitukset kannattaa aloittaa jo ennen leikkausta, jolloin toipuminen sujuu paremmin.

​​​​Tekonivelpotilas harjoittelee osastolla porraskävelyä fysioterapeutin tukemana.

Sinut kannustetaan liikkeelle yleensä jo leikkauspäivänä ja hyvän startin kuntoutumiselle varmistavat osastolla saatu kipulääkitys ja ohjattu liikuntaharjoittelu.

Tekonivelleikkauksen jälkeen kävely tasaantuu ja pahin kipu lievittyy yleensä 2–3 vuorokaudessa, jonka jälkeen pääset kotiin jatkamaan kuntoutumista.

Liikunta ja hyvä ravitsemus tärkeitä sairauslomalla

Polven ja lonkan tekonivelleikkaus vaatii yleensä noin kolmen kuukauden sairausloman.

Onnistunut kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta edellyttää aktiivista ja omatoimista otetta ja annettujen ohjeiden noudattamista. Liikunta, kivunhoito, haavan hoito ja hyvä ravitsemus ovat olennaisia asioita ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä ja viikkoina.

Haitarin otsikkotaso2
Tekonivelpotilaan liikunta toipilasvaiheessa

Omaehtoinen harjoittelu on alusta lähtien ensiarvoisen tärkeää leikkauksen mahdollistaman hyvän toiminnallisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tärkeintä alkuvaiheen kuntoutumisessa on turvallisen liikkumisen varmistaminen.

Kävelyn tukemiseksi sinun kannattaa aluksi käyttää kyynärsauvoja tai rollaattoria. Kyynärsauvoista voi luopua kun kävely on turvallista ja ontuminen mahdollisimman vähäistä, yleensä 2–4 viikon jälkeen leikkauksesta.

Kävelyn lisäksi osastolla ohjataan liikeharjoituksia, esimerkiksi portaissa liikkumista. Harjoittelun tavoitteena on verenkierron vilkastuttaminen, lihasten aktivointi ja leikatun nivelen mahdollisimman hyvä toiminta.

Sairaalassa saat fysioterapeutilta ohjeita omatoimiseen harjoitteluun kotona.

Kivunhoito tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen kivunhoito on ensiarvoisen tärkeää. Liiallinen kipu haittaa toipumista ja kuntoutumista, ja hoitamattomana kipu voi muuttua krooniseksi.

Anestesialääkäri suunnittelee ja ohjeistaa yhdessä kirurgin kanssa leikkauksen jälkeisen kivunhoidon. Lääkkeettömien kivunhoitokeinojen, kuten asentohoidon ja kylmähoidon, lisäksi käytetään puudutuksia ja kipulääkkeitä.

Lääkityksen suunnittelussa otetaan huomioon perussairauksien ja yliherkkyyksien lisäksi leikkauksen laajuus sekä potilaan omat toiveet ja kokemukset kivunhoidosta. Vuodeosastolla kipulääkitys annetaan usein suun kautta. Kipulääkkeitä annetaan säännöllisesti ja lisäannoksina tarpeen mukaan.

Kotiutuessasi saat mukaan ohjeita lääkityksestäsi.

Mielenterveystalon Tietoinen läsnäolo-omahoito-ohjelmasta voi olla sinulle apua kivunhallintaan.

Haavanhoito ja ravitsemus

Ennen tekonivelleikkauksesta kotiutumista saat sairaalasta neuvoja leikkaushaavan hoitoon ja tarkkailuun. Ompeleet tukevat haavaa yleensä noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen ne poistetaan. Ennen kotiutumista saat tietoa myös:

  • laskimotukoksen ehkäisystä
  • mihin ja milloin voit tarvittaessa olla yhteydessä.

Vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti sinkkiä tarvitaan haavan paranemiseen. Sitä saa viljasta, maitovalmisteista ja lihasta. Punaisesta lihasta ja vihreistä vihanneksista saa niin ikään terveellistä rautaa.

Proteiinien tarve kasvaa leikkauksen jälkeen ja toipuessa on tärkeää syödä riittävän monipuolista ruokaa. Proteiinia saa lihasta, kalasta, kananmunasta, maitotuotteista, pavuista, herneistä ja viljasta. Hiilihydraattien (vilja, peruna, juurekset, marjat, kasvikset, hedelmät) saanti on myös tärkeää.

Kyynärsauvoja tarvitset muutamien viikkojen ajan leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeiset kuukaudet ovat ratkaisevat tekonivelen liikkuvuuden ja toimivuuden kannalta.

Lisää tietoa leikkauspotilaan kotiutumisesta, sairauslomasta ja toipumisesta löytyy Leikkaukseen tulijan talosta ja leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta Kuntoutumistalosta

 

Kyllä

Päivitetty  24.8.2018