Siirry sivun sisältöön

Tekonivelleikkauksen jälkioireet ja riskit

Täältä löydät tietoa tavallisista oireista tekonivelleikkauksen jälkeen sekä tilanteista jotka vaativat jatkohoitoa. Huolellisista ennakkovalmisteluista huolimatta kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina komplikaatioiden riski.

Leikkaushaava paranee tavallisesti hyvin ja hakaset voidaan poistaa parin viikon päästä leikkauksesta.

Normaalit oireet tekonivelleikkauksen jälkeen:

  • Turvotus, kuumotus ja kipu leikatussa raajassa. Oireet häviävät ajan kanssa.

  • Lievää tunnottomuutta voi esiintyä leikkaushaavan seudulla. Potilaat kokevat sen harvoin ongelmaksi ja osa siitä korjautuu.

  • On yleistä, että polvesta kuuluu leikkauksen jälkeen pientä kolinaa tai pauketta.

  • Tekonivel ei täysin vastaa omaa tervettä niveltä ja se saattaa tuntua erilaiselta.

  • Lonkkaleikkauksen seurauksena leikattu raaja saattaa tuntua pidemmältä heti leikkauksen jälkeen, turvotuksen ja kivun aiheuttamasta kiristyksestä. Jotta nivel saadaan tukevaksi, joudutaan joskus pidentämään leikattavaa alaraajaa.

Harvinaiset oireet tekonivelleikkauksen jälkeen:

  • Jos leikkaushaava erittää vielä reilun viikon kuluttua leikkauksesta, alkaa punottaa voimakkaammin sairaalasta päästyäsi tai jos sinulle nousee kuume (yli 37,5 astetta), ilman muuta selitystä, on syytä ottaa yhteyttä osastolle. Leikkausalue voi olla tulehtunut. Joskus tulehtunut tekonivel joudutaan korvaamaan uudella. Pinnallista tulehdusta voidaan hoitaa usein antibiooteilla.

  • Poikkeava turvotus nilkan ja säären alueella voi olla laskimoveritulpan oire, samoin puristava kipu syvällä pohkeessa etenkin liikuteltaessa nilkkaniveltä ylöspäin. Jos epäilet laskimoveritulppaa, ota yhteys sairaalaasi. Siellä asia voidaan selvittää ultraäänitutkimuksessa.

  • Koska tekonivel on mekaaninen varaosa, se voi kulua tai irrota, vaikka sen laatu ja kestävyys on hyvä. Lonkan tekonivel voi joskus mennä sijoiltaan kaatuessa tai syvään kumartuessa. Se aiheuttaa äkillistä ja voimakasta kipua ja tukeutuminen jalkaan käy mahdottomaksi. Tällöin on tarpeen ottaa yhteys päivystävään sairaalaan, jossa nivel asetetaan paikalleen.

  • Harvinaisempia tekonivelleikkauksen jälkiongelmia ovat hermovaurio sekä siitä seuraava leikatun raajan tunnottomuus ja voimattomuus. Riski liittyy erityisesti pihtipolvivirheasennon (valgus) korjaamiseen.

  • Jos leikkauksessa irrotetut lihakset eivät kiinnity takaisin toivotusti saattaa seurauksena olla ontuminen, johon voi liittyä kipua.

Päivitetty 24.8.2017