Miten tekonivelleikkaus tehdään?

​Tekonivelleikkauksessa nivelen vaurioituneet osat poistetaan ja korvataan keinotekoisista materiaaleista valmistetulla tekonivelellä. Oma luu kasvaa tukevasti tekonivelen ympärille tai tekonivel kiinnitetään luusementillä.

Tekonivelleikkaus kestää yleensä 1­–2 tuntia. Optimaalisen tuloksen takaamiseksi tekonivelkirurgisen potilaan hoitopolku on tarkkaan vakioitu, yksilölliset tarpeet ja potilasturvallisuus huomioiden.

Näin leikkauspäivä etenee:

Leikkauspäivänä saavut aamusta sairaalan poliklinikalle.

Saavuttuasi tarkistetaan ihosi kunto ja yleisvointisi.

Vaihdat itse leikkausvaatteet yllesi, hoitohenkilökunta auttaa sinua tarvittaessa. Tämän jälkeen siirryt odottamaan leikkaukseen pääsyä.

Sairaanhoitaja saattaa sinut leikkaussaliin, jossa tapaat sinua hoitavan henkilökunnan. Kirurgin lisäksi sinua hoitaa anestesialääkäri ja kolme sairaanhoitajaa.

Leikkaussalissa käydään ensin läpi leikkaussuunnitelma ja mahdolliset erityistoiveet. Sinut autetaan selinmakuulle ja aloitetaan puudutuksen tai nukutuksen valmistelu.

Tekonivelleikkauksessa vaurioituneet rustot korvataan keinonivelellä. Yleisin toimenpide on koko nivelen korjaaminen, mutta joillekin potilaille voidaan tehdä myös osittainen tekonivelleikkaus.

Tekonivel kiinnitetään joko sementillä tai ilman. Lääkäri keskustelee kanssasi vaihtoehdoista. Tärkein määräävä tekijä on potilaan luun laatu. Iäkkäämmillä potilailla, joilla on huono luun laatu, käytetään yleisemmin sementtikiinnitteistä varsiosaa.

Polven tai lonkan ensitekonivelleikkaus kestää tavallisesti 1–2 tuntia ja uusintaleikkaus tilanteesta riippuen tunnista useisiin tunteihin. Jos sinua ei ole nukutettu, voit kuunnella musiikkia leikkauksen aikana.

Leikkauksen lopuksi haava suljetaan ompeleilla ja hakasilla.

Sen jälkeen sinut siirretään heräämöön tarkkailuun. Toivuttuasi anestesialääkkeiden välittömistä vaikutuksista sinut siirretään osastolle jatkohoitoon.

Leikkauksesta kuntoutuminen alkaa jo leikkauspäivänä. Pääset todennäköisesti jo illalla nousemaan liikkeelle.

Lue lisää puudutuksesta ja nukutuksesta tekonivelleikkauksessa.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää tavallisista sairaalarutiineista leikkauspäivänä Leikkaukseen tulijan talosta, Leikkaukseen.fi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  24.8.2017